Članak

SARADNJA

Španija poslala Ukrajini tenkove Leopard i drugu pomoć

Očekuje se da će sav materijal biti dostavljen ukrajinskim oružanim snagam

(Patria) - Jučer je za Ukrajinu krenula nova pošiljka Leoparda, vozila hitne pomoći, oklopnih vozila, kamiona i različitih vrsta municije. To je saopštila pres služba španskog ministarstva odbrane.


„Ostala četiri Leopard 2A4 koje je obećala španska vlada već su otišla iz Santandera za Poljsku“, navodi se u izvještaju. Prije dva dana u Poljsku je stigla poljska bolnica koju je poslala Španija, dodaje se.


„Dana 24. jula, brod sa vojnim i humanitarnim materijalom za Ukrajinu napustio je luku Santander. Očekuje se da će sav materijal biti dostavljen ukrajinskim oružanim snagama početkom augusta. Konkretno, materijal koji je poslala Španija sastoji se od četiri Leoparda 2A4 koje je obećala Vlada, koji će biti dodati šest Leopard 2 sa istim karakteristikama, koji su već dostavljeni Vladi Ukrajine“, saoštilo je Ministarstvo odbrane Španije.


„U isporuku je uključeno i deset oklopnih vozila M-113 (tri od njih za graničnu stražu), 10 mornaričkih kamiona (od kojih će pet biti isporučeno Graničnoj straži, a pet Oružanim snagama), višenamjensko oklopno vozilo (za graničnu stražu), tri civilna vozila hitne pomoći, te ambulatna kola BMR (blindirano oklopno vozilo španske proizvodnje) i civilna bolnica, kao i civilna blindirana kola (za graničare)“, navodi se.

#Bolnica #GraničnaStraža #HitnePomoći #Kamiona #Leoparda #Municija #OklopnaVozila #OružaneSnage #Poljsku #Ukrajinu #svijet