Članak

DRONOVI

Rusija napala luke na Dunavu, uništeno više od 60.000 tona žitarica

Objekti se nalaze sa druge strane Dunava, u blizini Rumunije

(Patria) - Ruski dronovi napali su u ponedjeljak ukrajinske luke na Dunavu, uništavajući infrastrukturu za skladištenje žitarica, kažu lokalni zvaničnici, prenio je BBC.


Objekti se nalaze sa druge strane Dunava, u blizini Rumunije članice NATO-a.
Dunav je ključna izvozna ruta za Kijev otkako se Rusija povukla iz sporazuma koji je Ukrajini omogućio da isporučuje pšenicu, kukuruz i druge proizvode preko Crnog mora.


Uništen je i depo za žito u crnomorskom lučkom gradu Odesi, koji je bio pod gotovo noćnim napadom. Zvaničnici kažu da je u protekloj sedmici uništeno više od 60.000 tona žitarica.


Propast sporazuma takođe znači da je Rusija nastavila sa gađanjem lučkih lokacija u Ukrajini koje su bile suspendovane tokom sporazuma.


Šef Odese Oleh Kiper, čija regija pokriva i dunavske luke Reni i Izmail, rekao je na svom Telegram kanalu da je Rusija četiri sata napadala tamošnju infrastrukturu dronovima iranske proizvodnje. On je rekao da su uništeni hangar za žito i depo za skladištenje. Drugi lokalni zvaničnici kažu da su bombardovana tri skladišta.

Tri drona od oko petnaest uključenih u napad uništila je protivvazdušna odbrana, dodao je Kiper. Četiri osobe su povrijeđene, jedna teže, rekli su zvaničnici. Rumunski predsjednik Klaus Yohannis osudio je napad „veoma blizu“ njegovoj zemlji.

„Ova nedavna eskalacija predstavlja ozbiljne rizike za sigurnost u Crnom moru. To također utiče na dalji tranzit žitarica iz Ukrajine, a time i na globalnu sigurnost hrane“, napisao je na Twitteru.


Rumunski mediji su objavili da su vojnici i mornari na suprotnoj strani rijeke mogli vidjeti jarka svjetla i čuti približavanje dronova i eksplozije. Jedan novinar je to opisao kao najbliži udar rumunskoj teritoriji od početka rata. Reni je udaljen oko 200 metara od Rumunije preko Dunava i 10 kilometara od rumunskog lučkog grada Galati.


Prošle godine Dunavom je izvezeno dva miliona tona žitarica, u poređenju sa 600.000 u prethodnoj godini.

#DepoZaŽito #DronoviIranskeProizvodnje #Dunav #NATO #Odesa #Rumunija #RuskiDronovi #SigurnostCrnogMora #UkrajinskeLuke #UništenjeŽitarica #svijet