Članak

PS BiH

Optimizam nakon sastanka koalicije: Radne grupe će raditi na zakonima iz pravosuđa, imenovanje Amidžića u avgustu

(Patria) - Nakon skoro tri sata okončan je sastanak predsjednika stranaka koje čine državnu vlast. Učesnici sastanka su dali izjave nakon sastanka, a pitanja novinari nisu mogli postaviti.

Prva se obratila Borjana Krišto koja je rekla da su usaglasili set evropskih zakona koji su u parlamentarnoj proceduri.

"Dogovorili smo da se za 22. 8 zakaže sjednica Zastupničkog doma na kojoj bi se razmatrali ti zakoni koji su u proceduri. Usaglasili smo se da se formiraju određene radne grupe koje bi trebale raditi na setu zakona, o vladavini prava, pravosuđu. Na nivou VM će se formirati radne grupe koje će podrazumijevati predstavnike izvršne vlasti. Dogovorili smo da nastavljamo ovu vrstu razgovora. Prije sjednice koja je 22. 8. trebao bi uslijediti jedan sastanak na ovoj razini. Domaćini bi bili predsjednik SNSD-a Dodik i tu bi utvrdili sve ono što smo danas dogovorili”, kazala je Krišto i dodala:

“Uvjerena sam da ćemo napraviti snažan iskorak kada je u pitanju evropski put BiH”.

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić kazao je da razgovor nema alternativu nakon okončanog sastanka koalicije.

“Moramo biti otvoreni za saradnju čak i kada se ne slažemo oko nekih stvari. Uspjeli smo usaglasiti jedan set evropskih zakona koji bi trebao ići na sjednicu PD PS BiH. Ako bude usvojen, pravimo ogroman iskorak prema EU”, kazao je Nikšić i dodao:

"Prije sjednice Predstavničkog doma imat ćemo još jedan sastanak gdje ćemo probati to potvrditi kako bi taj set zakona imao prohodnost u Predstavničkom domu PS BiH”.

Nikšić smatra da će to biti dobra poruka prema partnerima iz EK i EU.

“To bi bila kvalitetna poruka prema našim partnerima u EK i EU da vlasti u BiH žele raditi na ispunjavanju 14 prioriteta. Odlučili smo da damo izjave bez prevelikog detaljisanja da ne bi imali različita tumačenja i podjele”, kazao je Nikšić.

Lider SNSD-a rekao je nakon sastanka da će 22. avgusta biti održana sjednica Predstavničkog doma i da će biti popunjen Savjet ministara.

"Mislim da izlazimo iz perioda medijske i političke galame i imamo dogovor. 22.8. ćemo pouniti Savjet ministara, donijeti zakone koji su vezani za ombudsmane, VSTV ćemo riješiti kroz Kolegij, pristup informacijama i da iz Berlinskog procesa da idu dva sporazuma", kazao je Dodik.

On je naveo da će biti formirane radne grupe u pogledu svih segmenata pravosuđa koje će imati zadatak da predlože nova zakonska rješenja.

“Dogovorili smo se da se formiraju radne grupe za sve segmente pravosuđa koje će predložiti rješenje. U tom periodu treba pokrenuti proceduru za popunu određenih struktura samog Ustavnog suda BiH. Sve što je dogovoreno stojim iza toga i spreman sam da radim na tome”, zaključio je Dodik.

Imenovanje novog ministra finansija i trezora Srđana Amidžića zakazano je za avgust.

#EvropskiZakoni #NakonSastanka #NoviMinistarFinansija #PartneriIzEK #RadneGrupe #SavjetMinistara #SjednicaZastupničkogDoma #VladavinaPrava #BiH