Članak

NA POZIV ČOVIĆA

Počeo sastanak državne koalicije u Parlamentu BiH

(Patria) - U zgradu Parlamentarsne skupštine BiH oko 18 sati došli su predsjednici HDZ BiH, SNSD-a, SDP BiH. Sastanku bi trebali prisustvovati svi predsjednici trojke i koalicioni partneri HDZ i SNSD. Ovaj sastanak je sazvan na inicijativu Dragana Čovića, predsjednika HDZ BiH.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik došao je u pratnji Željke Cvijanović.

Uoči sastanka državne koalicije oglasio se Nermin Nikšić koji je poručio kako razgovor nema alternativu, te da će razgovarati sve dok budu mogli, ali da neće pristati ni na šta što će ugroziti bilo čija prava, ni građana, ni naroda, a posebno neće pristati na nešto što bi oslabilo Bosnu i Hercegovinu.

Zahtjevi SNSD-a i HDZ BiH su poznati. Dodik traži uklanjanje stranih sudija iz Ustavnog suda BiH, a Čović izbornu reformu po želji HDZ-a odnosno uvođenje 'legitimnog predstavljanja' u Predsjedništvu BiH.

Iz trojke su poručili da neće pristati na ucjene te da nema želja dok traje napad na ustavni poredak što su SNSD i NSRs uradili usvajanjem Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u entitetu Rs čime su se direktno suprotstavili i odlukama visokog predstavnika.

Iako su sve stranke iz ove koalicije za evropski put, implementacija i usvajanje potrebnih zakona ide malo teže.

Dodik je prije ulaska na sastanak kazao kako je pitanje državnog ministra finansija tehnička stvar. Dodao je da je dao izjavu SIPA-i "kao ugrožavanje ustavnog poretka".

"Postoji Ustav BiH, on je jasno pozicionirao BiH kao zemlju od dva entiteta, tri naroda. BiH ima ovlaštenja koja su data izričito Ustavom. Ono što nije pripada entitetima. Nemamo mi mnogo oko toga šta razgovarati. Ja ovdje predstavljam narod. Ovdje je najvažnije sačuvati minimalno povjerenje kroz institucionalnu ravnotežu koju je uspostavio Dejtonski sporazum”, kazao je Dodik.

#koalicija #sastanak #trojka #BiH