Članak

(NE)REALNA RASPODJELA

Vlaisavljević podijelila novac institucijama kulture: Od 900.000 KM jedina institucija u Tuzlanskom kantonu dobila 10.000 KM!

(Patria) - Nakon što je objavljen spisak odobrenih transfera Federalnog ministarstva kulture i sporta institucijama kulture u FBiH za 2023. godinu na čijem je čelu Sanja Vlaisavljević (HDZ BiH), reagirao je zastupnik Admir Čavalić. On je kazao kako u "Tuzlanskom kantonu nema nauke i kulture (od značaja za FBiH)"?

"Ključni problem naših institucija je što političke partije upravljaju ko će se baviti kulturom i naukom. Tako je Federalno ministatstvo kulture i sporta odborilo sredstva u okviru "Tranfer za institucije nauke i kulture od značaja za Bosnu i Hercegovini". Ove godine je za ovaj transfer izdvojeno 900.000 KM, a sredstva su se kulturnim institucijama dodjeljivala u rasponu od 10.000 KM do 150.000 KM.

Čitav Tuzlanski kanton je dobio 10.000 KM (JU Arhiv Tuzlanskog kantona, Tuzla). Dakle, 1% sredstava za Tuzlanski kanton kao jedan od najvećih u FBiH po broju stanovnika", naveo je Čavalić.

Ukupno osam institucija kulture dobilo je po 10.000 KM.

#Kultura #SanjaVlaisavljević #transferi #BiH