Članak

PODRŽALA 24 ZASTUPNIKA

Protiv zastupnici iz Rs i HDZ-a: Predstavnički dom PS BiH nije stavio na dnevni red Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka BiH

(Patria) - U ime 14 zastupnika šef Kluba SDA Šerif Špago zatražio je da se na dnevni red Predstavničkog doma PS BiH uvrsti Rezolucija o zaštiti ustavnog poretka BiH sa pozivom na odlučno djelovanje. Taj prijedlog je odbijen na proširenom Kolegiju PD PS BiH, pa se o tome izjasnio i sam dom. Ovaj prijedlog potpisali su zastupnici SDA, DF-a, i NES-a.

Za je bilo 24 zastupnika, protiv 16 s tim da nije bilo entitetske većine. Protiv s glasali svi zastupnici stranaka iz Rs i HDZ BiH.

„Bit će odlučivanje u drugom krugu na narednom usaglašavanju kolegija“, kazao je predsjedavajući Doma Denis Zvizdić.

Ovom rezolucijom traži se da PIC, OHR i države svjedoka Dejtonskog mirovnog sporazuma odlučno reaguju i zaustave napad na ustavni poredak BiH od strane organa vlasti RS donošenjem i objavom Zakon o neprimjenjivanju odluka US BiH.

Rezolucijom se daje podrška odlukama visokog predstavnika koje je poduzeo na poništenju ovih zakona.

"Predstavnički dom PS BiH poziva sve nadležne organe i institucije BiH na hitno postupanje radi procesuiranja i sankcionisanja službenih i odgovornih osoba u organima vlasti entiteta Rs zbog napada na Ustavni sud BIH, pokušaj promjene ustavnog poretka BiH i nepostupanje po odlukama visokog predstavnika u BiH, što predstavlja ozbiljno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, a samim time i narušavanje mira i stabilnosti u zemlji i regiji.

Poziva se i Tužilaštvo BiH da poduzme sve zakonske nadležnosti i preduzme odgovarajuće mjere protiv svih osoba odgovornih za napad na ustavni poredak BiH", navodi se u između ostalog u rezoluciji.



#Parlament #rezolucija #ŠerifŠpago #Zastupnici #BiH