Članak

OPĆINSKI SUD

Određen jednomjesečni pritvor graničnom policajcu Emiru Škalji koji je napao muškarca i pucao u Pejtonu

(Patria) - Općinski sud u Sarajevu na prijedlog Tužilaštva KS odredio je jednomjesečni pritvor Emiru Škalji, uposleniku Granične policije BiH zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela, potvrđeno je za Patriju.

Podsjećamo, Škaljo je dana 20.07.2023. godine u 19,45 sati u ulici Edhema Eke Džubura, općina Ilidža, počinio krivična djela: Izazivanje opće opasnosti, Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija, Oštećenje tuđe stvari, Teška tjelesna povreda i Laka tjelesna povreda /član 323. stav 1., 371. stav 1., 293 stav 1,. 172. stav 1. i 173. stav 1. KZ FBiH/.

Škaljo je bio u službenoj uniformi i pucao iz pištolja za koji još nije utvrđeno da je službeni, dok je u pretresu pronađen još jedan pištolj.

Škaljo je koristeći fizičku snagu i biber sprej nanio teške tjelesne povrede 37-godišnjem M.K, dok je jedan malololjetnik zadobio lakše tjelesne povrede.

Obojici je prvu pomoć ukazala ekipa ZHMP, te su prebačeni na UKC u Sarajevo na daljnju obradu. Također, osumnjičeni E.Š. je upotrijebio vatreno oružje, ispalivši jedan hitac iz pištolja, pri čemu nije bilo povrijeđenih osoba, dok je upotrebom podesnih predmeta pričinio materijalnu štetu na tri parkirana motorna vozila.

Na osnovu naredbe Općinskog suda u Sarajevu, izvršen je pretres stana i garaže koje koristi osumnjičeni, gdje je pronađeno i oduzeto:

- dva pištolja s pripadajućim okvirovima i 30 metaka,

- 79 metaka različitog kalibra, i

- dijelovi automatske puške.

Škaljo je odranije poznat po nedoličnom ponašanju ali do sada je prošao bez značajnije sankcije u GP BiH.

Škaljo je bio blizak bivšem direktoru GP BiH Zoranu Galiću. No, novi direktor Mirko Kuprešaković konačno bi trebao poduzeti sve zakonom predviđene mjere i udaljiti Škalju iz službe jer narušava ugled GP BiH. Od petka iz GP BiH ne odgovaraju na upit o Emiru Škalji niti da li je pokrenuta njegova suspenzija.

#EmirŠkaljo #Graničnapolicija #OpćinskiSud #TužilaštvoKS #CrnaHronika