Članak

RUSKA AGRESIJA

Blinken: Ukrajina povratila polovinu teritorije koju je Rusija zauzela, vjerujem da će dobiti avione F-16

(Patria) - Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je da, iako je Ukrajina povratila polovinu teritorije koju je Rusija prvobitno zauzela u svojoj invaziji, Kijev se suočio sa „veoma teškom borbom“ da povrati još, javio je Reuters.

„Već je vraćeno oko 50 posto onoga što je prvobitno zaplijenjeno“, rekao je Blinken u
intervjuu za CNN u nedjelju.

„Ovo su još relativno rani dani kontraofanzive. Teško je“, rekao je on i dodao: „Neće biti kraj u narednih sedmicu ili dvije".

Krajem prošlog mjeseca, predsjednik Volodymyr Zelenskyy rekao da je napredak
kontraofanzive protiv ruskih snaga „sporiji nego što se željelo“. Ukrajina je ponovo zauzela neka sela na jugu i teritoriju oko razorenog grada Bakhmuta na istoku, ali nije imala veći proboj kroz utvrđene ruske linije.

Na pitanje da li će Ukrajina dobiti borbene avione američke proizvodnje F-16, Blinken je
rekao da vjeruje da hoće.

„Važan fokus je na tome da kada to rade, budu pravilno obučeni, da budu u stanju da održavaju avione i da ih koriste na pametan način.“

Koalicija od 11 nacija počet će obuku ukrajinskih pilota za upravljanje borbenim avionima F-16 u augustu u Danskoj, a centar za obuku biće uspostavljen u Rumuniji.

Ukrajina je dugo tražila avione F-16 proizvedene od Lockheed Martina, ali američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je prošlog mjeseca da nema konačne odluke o tome da ih Washington pošalje. Američki zvaničnici procjenjuju da će za obuku i isporuku aviona biti potrebno najmanje 18 mjeseci.

Sjedinjene Države su Ukrajini dale više od 41 milijardu dolara vojne pomoći od ruske invazije u februaru 2022. godine.

#AntonyBlinken #pomoć #SAD #Ukrajina #Svijet