Članak

ENVER IŠERIĆ

UOČI NAJAVLJENIH SASTANAKA Ne relaksiraju se tako odnosi Čoviću

Tu će svakako biti Izborni zakon, Ustavni sud, i to su one ozbiljne stvari koje moramo ozbiljno shvatiti

Piše: Enver Išerić

Dragan Čović je za narednu sedmicu najavio sastanke s partnerima kao i sastanke s predstavnicima međunarodne zajednice. Dragan Čović je velemajstor za izokretanje stvari i činjenica. Ali je i nepopravljivi optimista. Doduše vrlo često ne pogodi rokove. Ali zato nikada ne zaboravi one stvari koje slabe državu. Tako je nedavno izjavio: “Mi želimo s desetim mjesecom završiti glavninu od 31 aktivnosti.

Tu će svakako biti Izborni zakon, Ustavni sud, i to su one ozbiljne stvari koje moramo ozbiljno shvatiti. Moj će prijedlog biti svakodnevna komunikacija s predsjednicima stranaka koje čine paket, a to je HDZ, SNSD, SDP, NiP, odnosno Naša stranka – da u svakodnevnoj komunikaciji osiguravamo jednu protočnost onog što dogovorimo i u zakonodavnoj, a posebno izvršnoj vlasti“
Znači osnovno pitanje je Izborni zakon i Ustavni sud. Jedno pitanje je njegovo, osigurati legitimno predstavljanje u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine i tako dodatno podijeliti i oslabiti državu. Drugo pitanje je Dodikovo. „demolirati“ Ustavni sud i onemogućiti njegov rad, te tako stvoriti pretpostavke da u ovoj državi radi ko god šta hoće.


Niko ne smije pristati na ta uvjetovanja. Članove Predsjedništva moraju birati svi građani. A strane sudije mogu biti zamijenjene domaćim samo nakon izmjene Ustava Bosne i Hercegovine. I to na takav način da sudije Ustavnog suda bira Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a da kao i sada, jedini uslov bude stručnost i moralnost.

A ako neko želi da se „igra“ i sa nacionalnom pripadnošću onda se kao kriterij mora uzeti sastav stanovništva, sto znači Bošnjaka 50 posto u Ustavnom sudu. I donošenje odluka većinom glasova. Ko pristaje na uslove Čovića i Dodika po ovim pitanjima postaje veleizdajnik Bosne i Hercegovine.


Osim toga Čović predlaže „Naravno tu treba imenovati i ministra finansija, tako da s te strane malo relaksiramo jedan odnos koji se javio nakon zadnjih mjesec-dva našeg nefunkcioniranja ne baš na najbolji način“. Znači Čoviću je bitno da se imenuje Dodikov ministar.

A to što Dodik radi u Bosni i Hercegovini nema veze. Ne relaksiraju se tako odnosi Čoviću. Mogu li se odnosi relaksirati poštovanjem države i njenih institucija i poštovanjem ljudskih prava?

#BIH #DraganČović #EnverIšerić #IzborniZakon #IzokretanjeStvari #MeđunarodnaZajednica #NepopravljiviOptimista #PartneriSastanci #RokoviPogreške #SlabeDržava #UstavniSud