Članak

UKRAJINA

Napad dronom na skladište municije na Krimu izazalo evakuaciju i zatvaranje mosta

Ukrajina je saopštila da je njena vojska uništila skladište nafte

(Patria) - Napad dronom na skladište municije na Krimu podstakao je vlasti da evakuišu ljude u radijusu od pet kilometara i nakratko obustave drumski saobraćaj na mostu koji povezuje poluostrvo sa Rusijom, rekao je guverner regiona kojeg je postavila Moskva, javio je Reuters.


Ukrajina je saopštila da je njena vojska uništila skladište nafte i skladišta ruske vojske u, kako je nazvala, „privremeno okupiranom“ okrugu Oktiabrske na centralnom Krimu.


Napad je izazvao eksploziju skladišta municije, rekao je ruski guverner Sergei Aksyonov, dodajući da nema izvještaja o šteti ili žrtvama. Snimci koje su podijelili državni mediji pokazuju gust oblak sivog dima na mjestu događaja.

Aksyonov je kasnije rekao da se sav željeznički saobraćaj u pogođenom području, koji je privremeno prekinut, vratio u normalan rad.


Ruske novinske agencije citirale su Ministarstvo zdravlja da je 12 osoba zahtijevalo medicinsku pomoć, a četiri su prebačene u bolnicu.


Rusija je zauzela i anektirala Krim od Ukrajine 2014. godine, osam godina prije nego što je pokrenula svoju invaziju u punom obimu.


Kratko zaustavljanje saobraćaja na Krimskom mostu, oko 180 km istočno od incidenta s dronom, došlo je pet dana nakon što su u eksplozijama poginule dvije osobe i oštećen dio kolovoza, što je drugi veliki napad na most od početka rata.


Cestovni i željeznički most od 19 km je vitalna logistička veza za ruske snage, a također ga često koriste ruski turisti koji ljeti hrle na Krim.


Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy rekao je u petak da je most legitimna meta jer je to ruta vojnog snabdijevanja Rusije.

„Ovo je put kojim se rat hranio municijom i to se radi svakodnevno“, rekao je.


Rusija je u visokoj pripravnosti zbog incidenata na mostu, a službeni Telegram kanal poručuje ljudima da ne paniče u slučaju alarma. Kao dodatni znak zabrinutosti za sigurnost na Krimu, Oleg Kryuchkov, Aksyonov savjetnik, upozorio je ljude da ne postavljaju slike kritične infrastrukture na internet.

On je pozvao ljude koji poznaju autore takvih postova da ih prijave Ministarstvu unutrašnjih poslova ili službi sigurnosti FSB.

„Zapamtite da je postavljen video na internetu vojnih ili drugih kritičnih objekata rad za neprijatelja“, rekao je.

#DrumskiSaobraćaj #EksplozijaMunicije #KrimEvakuacija #KrimskiMost #MostKaRusiji #NapadDronom #OktiabrskeOkrug #SkladišteMunicije #UništenoSkladišteNafte #ŽeljezničkiSaobraćaj #Svijet