Članak

NOVA VLAST

Španci danas izlaze na izbore: Desnica favorit za pobjedu

Ankete pokazuju da konzervativna opoziciona Narodna partija (PP) Alberta Nuneza Feijooa pobjeđuje

(Patria) - Španci će prekinuti ljetne praznike kako bi glasali za novi parlament 23. jula, javio je Reuters.

Ankete pokazuju da konzervativna opoziciona Narodna partija (PP) Alberta Nuneza Feijooa pobjeđuje vladajuće socijaliste (PSOE) Pedra Sancheza, ali nije uspjela osigurati apsolutnu parlamentarnu većinu.

Kako bi osigurala većinu za formiranje vlade, PP bi se gotovo sigurno morala udružiti s antiimigracijskim, antifeminističkim Voxom, koji bi krajnjoj desnici mogao dati ulogu u vladi po prvi put od kraja diktature Francisca Franka 1975. godine.


Državni izbori trebali su se održati do decembra, ali Sanchez je neočekivano raspisao prijevremene izbore nakon što je ljevica loše prošla na lokalnim izborima u maju.


Prosjek španskih anketara koji su objavili projekcije mjesta pokazao je da će kombinovano PP/Vox osvojiti 176 mjesta, tačan broj potreban za većinu. Lijevi blok socijalista i potpredsjednice vlade Yolande Diaz, iz koalicije Sumar, dobio bi ukupno 141 mjesto.


Birališta se otvaraju u 9 sati ujutro, a za glasanje je registrovano 37,4 miliona Španaca, uključujući 2,3 miliona u inostranstvu i 1,6 miliona ljudi koji po prvi put glasaju. Najmanje 2,5 miliona se prijavilo za glasanje putem pošte. Birališta se zatvaraju u 20 sati, osim na Kanarskim ostrvima sat vremena kasnije, a rezultati se očekuju prije ponoći.


Biće izabrano ukupno 350 poslanika donjeg doma i 208 senatora. Liste su zatvorene, pa birači biraju stranku, a ne konkretnog kandidata, ali biraju do tri regionalna senatora.

Novi parlament mora biti konstituisan do 17. augusta, kada najstariji poslanik bude imenovan za privremenog predsjednika. Zakonodavci glasaju istog dana za odabir predsjedavajućeg, što pokazuje kako se blokovi slažu i njihovu relativnu snagu. Kralj Felipe VI će nakon toga početi da se sastaje sa stranačkim liderima, a zatim mora predložiti kandidata za premijera.


Ne postoji vremensko ograničenje za pregovore kandidata za formiranje vlade. Ako mandatar nema apsolutnu većinu u parlamentu, ponovni izbor za koji je potrebna samo prosta većina održava se 48 sati kasnije. Ako ponovo nema većine, kralj mora izabrati novog kandidata.

Ako nijedan kandidat ne obezbijedi većinu u roku od dva mjeseca od prvog glasanja, moraju se raspisati novi izbori. Španija je održala četiri u posljednje četiri godine jer nisu mogli biti postignuti koalicioni sporazumi, a neki zastoji traju i po šest mjeseci.

#350Poslanika #GlasanjeUŠpaniji #NoviIzbori #ParlamentarniIzbori #PPvsPSOE #PrijevremeniIzbori #PrivremeniPredsjednik #ŠpanciGlasaju #ŠpanskiAnketari #VoxUlogaUVladi #Svijet