Članak

AMERIČKI PREDSJEDNIK

Biden imenuje direktora CIA-e Williama Burnsa u svoj kabinet

O tome je ranije izvijestio Washington Post, koji je rekao da je Bidenov potez uglavnom simboličan i da Burnsu neće dati nova ovlaštenja.

Joe Biden (Foto: Twitter)

(Patria) - Američki predsjednik Joe Biden rekao je da je zatražio od direktora CIA-e Williama Burnsa da postane član njegovog kabineta i jedan od najbližih savjetnika za nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku.

„Pod njegovim vodstvom, CIA pruža jasan, dugoročan pristup najvećim izazovima nacionalne sigurnosti naše nacije“, rekao je Biden, osvrćući se na Burnsov pristup invaziji Rusije na Ukrajinu i američkom nadmetanju s Kinom, javlja Reuters.

O tome je ranije izvijestio Washington Post, koji je rekao da je Bidenov potez uglavnom simboličan i da Burnsu neće dati nova ovlaštenja.

Bonnie Glaser, šefica Indo-pacifičkog programa u njemačkom Marshall fondu Sjedinjenih Država, rekla je da je imenovanje odražava Bidenovo povjerenje u Burnsa i njegovo iskustvo. On je „dao značajan doprinos u donošenju odluka o nacionalnoj sigurnosti, posebno u pogledu Rusije i Kine“, rekla je Glaser.

Burns nije prvi direktor CIA-e koji je postao dio predsjedničkog kabineta. Bivši predsjednik Bill Clinton je također imenovao svoje direktore CIA-e Johna Deutcha i Georgea Teneta da služe u njegovom kabinetu.

#JoeBiden #SAD #Svijet #WilliamBurns #CIA #NacionalnaSigurnost #VanjskaPolitika #Rusija #Ukrajina #Kina #BonnieGlaser