Članak

SUDSKI NALOG

Suđenje u slučaju Trumpovog rukovanja s povjerljivim dokumentima zakazano za maj

Trumpov glasnogovornik rekao je da raspored suđenja „omogućava predsjedniku Trumpu i njegovom pravnom timu da nastave da se bore“ protiv krivičnog slučaja.

Donald Trump (Foto: Twitter)

(Patria) - Suđenje bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trumpu zbog navodnog pogrešnog rukovanja povjerljivim dokumentima počeće 20. maja sljedeće godine, prema sudskom nalogu.

Trumpovi advokati su se opirali određivanju datuma, ali su rekli da bi se svako suđenje trebalo održati nakon američkih predsjedničkih izbora u novembru 2024. godine, na kojima je on favorit za republikansku nominaciju, javlja Reuters.

Trumpov glasnogovornik rekao je da raspored suđenja „omogućava predsjedniku Trumpu i njegovom pravnom timu da nastave da se bore“ protiv krivičnog slučaja.

Presuda od petka došla je od američke okružne sutkinje Aileen Cannon, koja sjedi u Fort Pierceu na Floridi.

Trump je optužen 8. juna da je nezakonito držao dokumente nacionalne sigurnosti kada je napustio funkciju i lagao zvaničnike koji su tražili da ih vrati. On se izjasnio da nije kriv.

Federalni tužioci tražili su od Cannon da zakaže suđenje za decembar. Slučaj je jedan od nekoliko pravnih problema s kojima se Trump suočava.

Njemu će se suditi na Manhattanu 25. marta po odvojenim optužbama da je krivotvorio poslovnu dokumentaciju kako bi prikrio tajnu isplatu novca porno zvijezdi.

On je u utorak rekao da je primio pismo u kojem se navodi da je meta istrage velike porote o naporima da se poništi njegov poraz na predsjedničkim izborima 2020. godine.

#AmerickiPredsjednik #DonaldTrump #FortPierce #KrivicniSlucaj #Manhattan #NezakonitoDrzanje #Novembar2024 #PovjerljiviDokumenti #RepublikanskaNominacija #SAD #Sudjenje2022 #Suđenje #Svijet