Članak

PROTIVLJENJE PROMJENAMA

Izraelska vojska procjenjuje protestno pismo rezervista koji odbijaju službu zbog reforme pravosuđa

Portparol Daniel Hagari rekao je da vojska provjerava detalje pisma za koje je rekao da ga je parafiralo više od 1.100 rezervista i da će „u skladu s tim ispitati implikacije“.

Foto: Twitter

(Patria) - Izraelska vojska saopštila je da ispituje uticaj pisma koje su poslali rezervisti zračnih snaga koji su prijetili da će prestati dobrovoljno služiti ako vlada krene s planiranom reformom pravosuđa, javio je Reuters.

Portparol Daniel Hagari rekao je da vojska provjerava detalje pisma za koje je rekao da ga je parafiralo više od 1.100 rezervista i da će „u skladu s tim ispitati implikacije“.

Pismo, objavljeno u izraelskim medijima bez navođenja potpisnika, bio je najnoviji znak protivljenja u vojsci promjenama u pravosuđu koje gura vjersko-nacionalistička koalicija premijera Benjamina Netanyahua.

Čini se da je barem neke članove koalicije pismo učinilo odlučnijim da nastave s promjenama.

„Čak i da želimo da napustimo zakone i prestanemo, jednostavno ne možemo“, rekao je ministar finansija Bezalel Smotrich, jedan od Netanyahuovih krajnje desnih partnera. „Zemlja koja popušta pred prijetnjama generala zapravo će biti zemlja kojom će vladati vojna hunta, što je najudaljenije od demokratije“, dodao je.

Veterani zračnih snaga kažu da rezervisti koji se dobrovoljno prijavljuju nakon odsluženja obaveznog vojnog roka čine oko polovine posada poslatih u borbene letove.

Zagovornici izmjena u pravosuđu kažu da bi se time uspostavila ravnoteža u granama vlasti. Kritičari kažu da bi uklonili vitalne provjere i ravnoteže. Reforma je izazvala višemjesečne proteste širom zemlje, uzdrmala ekonomiju i izazvala zabrinutost kod zapadnih saveznika.

U pismu upućenom poslanicima, načelniku vojnog štaba i načelniku zračnih snaga, rezervisti su pozvali na široke sporazume o reformi pravosuđa i vladu da zadrži nezavisnost pravosuđa.

„Zakonodavstvo koje dozvoljava vladi da djeluje na krajnje nerazuman način naštetiće sigurnosti Države Izrael, uzrokovati gubitak povjerenja i prekršiti moj pristanak da nastavim riskirati svoj život i dovešće, uz duboku tugu i bez izbora, do suspenzije moje dobrovoljačke dužnosti u rezervi“, napisali su rezervisti.

Hagari kaže da vojska prati situaciju, ispituje njenu spremnost i prenosi implikacije političkom rukovodstvu. „Neprijavljivanje u rezervni sastav šteti IDF-u i državnoj sigurnosti. Proteklih dana evidentno je narušena kohezija i trebaće vremena da se popravi“, rekao je.

Prije nego što parlament 30. jula ode na ljetnu pauzu, poslanici bi trebali o nacrtu zakona koji bi blokirao Vrhovni sud da poništi odluke koje je donijela vlada koje smatra „nerazumnim“.

U ponedjeljak, Netanyahu je obećao da će se suzbiti nedolazak na dužnost vojne rezerve, za koju je rekao da rizikuje da izazove napad izraelskih neprijatelja i potkopa njegovu demokratiju. „Vlada neće prihvatiti neposlušnost“, rekao je Netanyahu svom kabinetu.

#BenjaminNetanyahu #BezalelSmotrich #DanielHagari #Izrael #IzraelskaVojska #NezavisnostPravosuđa #ReformaPravosuđa #RezervistiZračnihSnaga #VjerskoNacionalističkaKoalicija #VojnaHunta #ZapadniSaveznici