Članak

UPOZORIO NA RIZIK

Armenski premijer: Novi rat s Azerbejdžanom je vjerovatan

Armenski premijer Nikol Pashinyan upozorio je na rizik od novog rata sa Azerbejdžanom, optužujući Baku za „genocid“ u regionu Nagorno-Karabakh, naseljenim Armenima.

Foto: Twitter

(Patria) - Armenski premijer Nikol Pashinyan upozorio je na rizik od novog rata sa Azerbejdžanom, optužujući Baku za „genocid“ u regionu Nagorno-Karabakh, naseljenim Armenima.

Baku i Jerevan su vodili dva rata oko planinske enklave, a potpisivanje mirovnog sporazuma ostaje daleka perspektiva. Pregovori uz posredovanje Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država i Rusije doneli su mali napredak, podsjeća Reuters.

„Sve dok mirovni sporazum nije potpisan i takav sporazum ne ratifikuju parlamenti dvije zemlje, naravno, vrlo je vjerojatan (novi) rat (sa Azerbejdžanom)“, rekao je Pashinyan.

Tenzije su eskalirale ranije u julu kada je Azerbejdžan privremeno zatvorio koridor Lachin, jedini put koji povezuje Nagorno-Karabakh sa Armenijom.

Zatvaranje je izazvalo zabrinutost zbog humanitarne krize u regionu, koji doživljava nestašicu hrane, lijekova i energije.

„Ne govorimo o pripremi genocida, već o tekućem procesu genocida“, rekao je Pashinjan za AFP u intervjuu, misleći na krizu u Karabakhu.

#Armenija #Azerbejdžan #rat #Vojska #Svijet