Članak

SLUČAJ DŽENAN MEMIĆ

Apelaciono vijeće Suda BiH izriče presudu Mutapu i drugima

(Patria) - Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine danas će izreći presudu u slučaju "Dženan Memić" odnosno optuženim Zijadu Mutapu, Alisi Ramić, Hasanu Dupovcu, Josipu Bariću i Muameru Ožegoviću.

Optuženi su u prvostepenoj presudi Suda BiH iz novembra prošle godine oslobođeni, ali je Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine nakon žalbe Tužilaštva BiH ukinulo tu presudu.

Optuženima se stavljalo na teret da su kao grupa prikrivali dokaze u ovom slučaju.

Suđenje pred Apelacionim vijećem Suda Bosne i Hercegovina počelo je u maju ove godine. Saslušano je nekoliko vještaka i po prvi put svjedočio je doktor Kemal Dizdarević koji je bio član tima koji je vještačio Alisu Mutap. Dizdarević je mišljenja da Alisa Mutap nije imala amneziju.

Sestra Dženana Memića Arijana Memić obratila se javnosti uoči izricanja pravosnažne presude.

"Proći ćemo još jednu etapu i proći ćemo dostojanstveno, kako bi uzdignute glave stigli do cilja. Nema bojazni, ni nervoze. Samo hrabri u ovakvoj borbi mogu opstati. Do zadnjeg otkucaja srca, do zadnje kapi krvi, dok nas ima. Volim te brate", poručila je Arijana Memić.

Tužilaštvo BiH vodi istragu i za ubistvo Dženana Memića, a osumnjičeno je više osoba zbog zataškavanja ubistva i pomoći učiniocu nakon počinjenog krivičnog djela.

Istraga se vodi protiv bivše kantonalne tužiteljice, a kasnije i sutkinje Suda BiH Dalide Burzić, postupajućeg kantonalnog tužitelja u ovom slučaju Merisa Ćate, koji je u međuvremenu napustio Tužilaštvo KS, bivšeg komesara sarajevske policije Vahida Ćosića i saobraćajnog vještaka Ševala Kovačevića.

Inače, porodica Memić je još u oktobru 2018. godine Tužilaštvu BiH predala krivičnu prijavu sa 45 prijavljenih. No, na pokretanje bilo kakvih aktivnosti čekalo se godinu dana.

#Apelacionovijeće #DženanMemić #istraga #presuda #ubistvo #BiH