Članak

BIDEN DOMAĆIN

SAD planiraju drugi samit sa liderima pacifičkih ostrva u septembru

(Patria) - Američki predsjednik Joe Biden bit će domaćin drugog samita s liderima pacifičkih ostrvskih država u septembru, rekao je Joseph Yun, američki zvaničnik odgovoran za pregovore s tri ključne pacifičke ostrvske države.

Američki zvaničnici rekli su da se očekuje da će se samit održati u vrijeme održavanja sastanaka Generalne skupštine UN-a u New Yorku u septembru, javlja Reuters.

Bidenov savjetnik za nacionalnu sigurnost, Jake Sullivan, rekao je u maju da će Biden ove godine organizovati još jedan samit pacifičkih otočkih lidera nakon razočaranja uzrokovanog njegovim otkazivanjem posjete Papui Novoj Gvineji zbog krize domaćeg duga.

Biden je prošle godine bio domaćin prvog samita.

„On se obavezao održati drugi samit u septembru ove godine“, rekao je Yun.

Naglasio je važnost da Kongres odobri nova sredstva za tri pacifičke ostrvske zemlje s kojima je pregovarao do kraja fiskalne godine 30. septembra, s obzirom na ambicije Kine u regionu.

Palau, Mikronezija i Maršalova ostrva imaju takozvane Sporazume o slobodnom udruživanju (COFA) sa Washingotonom, prema kojima SAD imaju odgovornost za njihovu odbranu i pružaju ekonomsku pomoć, dok dobijaju ekskluzivni pristup ogromnim strateškim dijelovima Pacifika. U maju je Yun rekao da je finalizirao uslove sa Mikronezijom i Palauom za obnovu njihovih COFA i nada se da će to učiniti s Maršalovim Ostrvima u narednim sedmicama.

Međutim, ministar vanjskih poslova Maršalovih Ostrva tražio je prošle sedmice više američkog novca za rješavanje nasljeđa masovnih američkih nuklearnih proba kako bi se omogućilo obnavljanje svog sporazuma, čiji ekonomski uslovi ističu 30. septembra.

„Nadam se da ćemo moći postići dogovor u razumno kratkom vremenu“, rekao je Yun.

Prema memorandumima o razumijevanju dogovorenim ove godine, SAD će dati ukupno 7,1 milijardu dolara za 20 godina za tri zemlje, podložno odobrenju Kongresa. Yun je predložio da Kongres odobri ukupan iznos dogovoren u memorandumima o razumijevanju do 30. septembra i bez konačnog sporazuma s Maršalovim ostrvima, upozoravajući da bi to bilo štetno po kredibilitet države i veliki udarac za ostrva ako se to ne dogodi.

#Kina #Mikronezija #Pacifik #Palau #SAD #Samit #svijet