Članak

STIGAO 2019. GODINE

Johannu Sattleru produžen mandat šefa Delegacije EU još godinu

(Patria) - Vijeće Evropske unije danas je donijelo niz odluka kojima su za godinu dana, do 31. avgusta 2024., produženi sadašnji mandati sljedeće trojice posebnih predstavnika EU-a:

- Johann Sattler posebni je predstavnik EU-a (PPEU) za Bosnu i Hercegovinu (BiH) od 1. septembra 2019. U njegovom mandatu je osiguravanje stalnog napretka u procesu stabilizacije i pridruživanja za stabilnu, održivu, mirnu, multietničku i ujedinjenu Bosnu i Hercegovinu koja mirno surađuje sa svojim susjedima i koja nezaustavljivo napreduje na putu prema članstvu u Uniji. On ujedno podupire provedbu Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini.

Visoki predstavnik predlaže posebne predstavnike EU-a radi promicanja politika i interesa EU-a u određenim regijama i zemljama te aktivne političke prisutnosti EU-a na tim područjima.

Trenutno rad visokog predstavnika Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepa Borrella podupire deset posebnih predstavnika. Među njima su tri navedena posebna predstavnika, kao i posebni predstavnici EU-a za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana te za Sahel, Rog Afrike, regiju Zaljeva, srednju Aziju, bliskoistočni mirovni proces i za ljudska prava.

#BiH #DelegacijaEU #EU #JohannSattler #specijalnipredstavnik