Članak

ZAHAROVA SVE PROMAŠILA

Zašto bi iko demonizirao Srbe dok Vučić, Vulin i Dodik djeluju

Tako nam Vučić, iako je pitan, nikada nije kazao da li se promijenio omjer prema kojem je za jednog ubijenog Srbina, trebalo ubiti 100 muslimana.

Piše: Amina Čorbo-Zećo


Demonizacija Srba kao genocidnog naroda je neprihvatljiva, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova, komentarišući obilježavanje 28 godina od genocida u Srebrenici.


Zamislite, zemlja koja je napala Ukrajinu i gdje se trenutno dešavaju zločini, a što cijeli civilizirani svijet osuđuje, drži moralne lekcije, koji nikako ne radi na demonizaciji Srba, već to rade njihovi izabrani predstavnici vlasti, kako u Srbiji, tako i Republici srpskoj, gdje se utkruju prikazati što više nepoštovanja prema žrtvama agresije i genocida.


Milorad Dodik, Aleksandar Vulin, Aleksandar Vučić, Željka Cvijanović, Nenad Nešić, Nenad Stevandić u 'raskošnim' potezima omalovažavaju žrtve, vrijeđaju njihovu bol, i to direktnim negiranjem genocida. A bez katarze nema ozdravljenja.


Tako nam Vučić, iako je pitan, nikada nije kazao da li se promijenio omjer prema kojem je za jednog ubijenog Srbina, trebalo ubiti 100 muslimana. Nije da u periodu agresije nije bilo tako. No, danas se upravo pod pokroviteljstvom Srbije u svojevrsnom UZP-u srpsko-četničke politike progone snage koje su branile međunarodno priznatu državu Bosnu i Hercegovinu, dok zločinci ugodno žive u Srbiji, pod direktnom zaštitom tamošnje politike.


I upravo zbog toga Zahrova bi trebala znati da upravo to ne doprinosi postizanju pravog međunacionalnog mira, a da niko, osim oni sami, ne radi na demonizaciji Srba.


Njena izjava ne ide daleko od Memoranduma SANU-a, pa apeluje na javnost da događaje iz perioda od 1992. godine do 1995. godine tumače naučnici i historičari, a ne političari.


Sva kontradiktornost i nebulozne izjave Zaharove sačinjene su u ovoj izjavi, jer nauka je kazala svoje, ona je zapisana u presudama Međunarodnog suda u Hagu, koji je rekao da je na BiH izvršena agresija i počinjen genocid. Upravo te presude ne priznaju predstavnici Srba, koji su kroz svoje kvazi naučnike uvjerili javnost da se u Hagu sudi samo Srbima!? Nikada nisu dali objašnjenje, zašto je to tako, ako uistinu i jeste!


Politizaciju ovog pitanja upravo rade Srbi, koji ne bi trebali komentirati presude, već ih poštovati. No, odbacivanje utvrđenih činjenica pojačava međunacionalnu napetost, a angažovanje 'historičara' i 'naučnika' koji tvrde da Sarajevo nije bilo pod opsadom, te oni koji računaju koordinate u kojima tvrde da su Bošnjaci sami sebe ubijali po Markalama ne trebaju dodatnu demonizaciju, jer oni zbilja i jesu demoni! Demoni prošlosti i budućnosti!

Za neku objektivnu analizu mogli bi Rusi ispitati i onaj dio javnosti u Beogradu koji protestuje zbog dodjele stipendija studenticama iz Sarajeva koje su veličale ratne zločince i negirale genocid. Zar neko ko je pacifista može nagraditi besplatnim školovanjem osobe koje ne vide ništa sporno u rečenici 'nek smo vas pobili'!


U ovom slučaju izreka 'zlatna koja ostane' je nešto što bi trebala primijeniti Zaharova, kao i kompletna svita oko Vulina, Vučića i Dodika. Jer dokazali su da su sramota 20., ali i 21. stoljeća.


To što se Rusija dosljedno zalaže za objektivnu istragu protivpravnih akcija koje su bile uperene protiv svih etničkih grupa, uključujući Bošnjake, Srbe i Hrvate u cilju da krivci, bez obzira na njihovu nacionalnu ili religioznu pripadnost, budu zasluženo kažnjeni je samo produžena ruka Beograda, koja želi da pokaže da u BiH su svi isti.

I oni koji su napadali i oni koji su se branili, a što je daleko od istine. Jednako Rusi žele da pokažu svoje nedjelo u Ukrajini kao 'specijalnu vojnu operaciju', a ne agresiju.


Nadam se samo da Ukrajina u budućnosti, kada bude procesuirala ratne zločince neće u Tužilaštvu imati Milanka Kajganića, koji će zarad Rusije procesuirati Ukrajince, samo zato što su se branili!


Nažalost, BiH ima Kajganića, koji po diktatu iz Beograda povlači poteze.
Zato bi se moglo reći da je na sceni demonizacija Bošnjaka, jer za demonizaciju Srba nema potrebe. Njih su već odavno demonizirali Vučić, Vulin i Dodik!

#AleksandarVučić #AleksandarVulin #AminaČorboZećo #BiH #DemonizacijaSrba #GenocidniNarod #izdvojeno #MarijaZaharova #MiloradDodik #MoralneLekcije #Srebrenica #ŽeljkaCvijanović