Članak

STIGLE I OSUDE

Sjeverna Koreja kaže da je lansirala najnoviju raketu Hwasong-18

Hwasong-18 je prvi ICBM Sjeverne Koreje koji koristi čvrsta goriva

(Patria) - Sjeverna Koreja testirala je svoju najnoviju interkontinentalnu balističku raketu (ICBM) Hwasong-18, izvještavaju državni mediji, navodeći da je oružje srž njenih nuklearnih udarnih snaga i upozorenje Sjedinjenim Američkim Državama i drugim protivnicima, javlja Reuters.


Hwasong-18 je prvi ICBM Sjeverne Koreje koji koristi čvrsta goriva, što može omogućiti brže raspoređivanje projektila tokom rata. Prvi put je poletio u aprilu.


„Proba je suštinski proces koji ima za cilj dalji razvoj strateških nuklearnih snaga Republike i istovremeno služi kao snažno praktično upozorenje“ protivnicima, objavila je državna novinska agencija KCNA.

Lansiranje u srijedu, o kojem su tada izvijestile vojske u Južnoj Koreji i Japanu, osudili su, između ostalih, SAD i lideri u Seulu i Tokiju.


Optužujući Washington za povećanje tenzija raspoređivanjem podmornica i bombardera na Korejskom poluostrvu i planiranjem nuklearnog rata s južnokorejskim saveznicima, KCNA je rekla da je vojna sigurnosna situacija „došla do faze nuklearne krize nakon ere Hladnog rata“.


Sjevernokorejski lider Kim Jong Un nadgledao je test i rekao da će zemlja poduzimati sve snažnije mjere da se zaštiti sve dok SAD i njeni saveznici ne odustanu od svoje neprijateljske politike, navodi se u izvještaju KCNA.


74-minutni let aviona Hwasong-18 bio je najduži ikada za sjevernokorejski raketni test, saopštila je KCNA, dodajući da su drugi i treći stepen rakete letjeli na uzdignutoj putanji do velike visine radi sigurnosti.

„Proba nije imala negativan uticaj na sigurnost susjednih zemalja“, navodi se.
Sjeverna Koreja je saopštila da je projektil preletio 1.001 km do visine od 6.648 km.

#AvionHwasong18 #ICBMHwasong18 #KimJongUn #NuklearnaKriza #NuklearneUdarneSnage #RaspoređivanjePodmornica #SigurnostSusjednihZemalja #SjevernaKoreja #UpozorenjeSAD #Visina6648km #Svijet