Članak

OŠTRA REAKCIJA

Održani protesti pred FKKSS: Studenti traže da se izbace studentice koje su veličale ratne zločince

(Patria) - Studenti Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu okupili su se pred Fakultetom uoči sastanka Uprave fakulteta u 12 sati. O tome je studente obavijestio dekan Jasmin Ahić.

Fakultet bi trebao donijeti odluku o daljem statusu studentica koje su tokom 11. jula veličale ratnog zločinca Ratka Mladića na društvenim mrežama.


Studenti su danas jasno zatražili da se studentice izbace s Fakulteta, jer kako navode, ovo nije bio izolovan slučaj. Slična situacija bude i 9. januara.

Predsjednik SPUS-a Fauk Dević također je prisutan na protestima i rekao je da je jedina adekvatna sankcija studenticama isključenje sa studija.

"Mi u ovakvoj situaciji na dan kada obilježavamo najbolniju tačku našeg bošnjačkog naroda imamo pojedine studente koji udaraju u tu našu najbolniju tačku. To su stvari koje ne smijemo prihvatiti da se dešavaju na našem Univerzitetu. Ovo trebaju biti akademski građani, zamislite kakvi će biti akademski građani koji ne poštuju zakone, historijske činjenice i koji ne poštuju svoje sugrađane koji su 11. jula bili pod velikim emotivnim bolom", rekao je Dević.

Dekan Ahić je jučer pokrenuo postupak utvrđivanja disciplinske odgovornosti studentica.

"Jučer nakon prijava od strane studenata fakulteta meni kao dekanu o nemilom događaju koji se navodno desio na društvenim mrežama, ja sam kao dekan pokrenuo aktivnosti koje su u mojoj nadležnosti za utvrđivanje činjeničnog stanja. Kontaktirao sam studenta prodekana s kojim ću danas održati sastanak zajedno sa studentima koji su podnijeli prijavu. Pokrenut je postupak disciplinske odgovornosi i nakon okončanja postupka ćemo se obratiti javnosti i saopćiti odluku disciplinske komisije o eventualnim sankcijama", naveo je Ahić.

Tužilaštvo BiH zaprimilo je sav materijal od Uprave policije MUP KS o ovim studenticama te je otvoren predmet za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz člana 145a KZ BiH.

#JasminAhić #provokacija #studenti #BiH