Članak

PRVA POSJETA SAD

Biden će krajem jula ugostiti Meloni: Ukrajina, Kina i migranti neke od tema razgovora

(Patria) - Američki predsjednik Joe Biden ugostit će italijansku premijerku Giorgiu Meloni u Washingtonu 27. jula, a razgovarat će o mnogim pitanjima uključujući ukrajinski rat i transatlantsku saradnju u vezi s Kinom, saopštila je Bijela kuća.

Oni će razgovarati i o razvoju događaja u Sjevernoj Africi i predstojećem predsjedavanju Italije sa G7 2024. godine, rekla je portparol Bijele kuće Karine Jean-Pierre u saopštenju.

Ovo će za Meloni biti prva zvanična posjeta Sjedinjenim Državama otkako je prošle godine preuzela dužnost, podsjeća Reuters. Meloni je potvrdila sastanak na konferenciji za novinare na kraju samita NATO-a u Vilniusu.

Italijanske diplomate su rekle da Meloni želi vidjeti Bidena prije nego što odluči hoće li povući Italiju iz kineske inicijative Pojas i put.

Italija je 2019. godine postala prva i do sada jedina zemlja G7 koja se pridružila izuzetno ambicioznom kineskom programu, za koji su kritičari rekli da bi omogućio Kini da preuzme kontrolu nad osjetljivim tehnologijama i vitalnom infrastrukturom.

Italija će sljedeće godine predsjedavati G7, a Meloni je rekla da će obnova Ukrajine biti u fokusu.

„Rad na obnovi Ukrajine vidim i kao način da se kladimo na budućnost mira, slobode i euroatlantskog prosperiteta ove nacije“, rekla je ona novinarima.

Meloni je rekla da će s Bidenom razgovarati o podršci Africi razgovarati. Italija tvrdi da je potrebna veća pomoć državama kao što je Tunis kako bi se spriječilo migrante u opasnim pokušajima da pređu Mediteran na putu za Evropu.

„Nije istina da je Afrika siromašan kontinent. Iznad svega, to je kontinent koji je eksploatisan“, rekla je Meloni.

#svijet #JoeBiden #GiorgiaMeloni #posjeta #SAD #Kina