Članak

INICIJATIVE

Senatori nude nacrt zakona kojim se blokira bilo koji američki predsjednik da napusti NATO

Zajednička rezolucija predstavlja novi napor Kongresa da spriječi predsjednika da se povuče iz alijanse bez odobrenja Senata.

(Patria) - Demokratski i republikanski senatori obnovili su napore da blokiraju bilo kojeg američkog predsjednika da napusti NATO, dok su čelnici alijanse prisustvovali samitu u Vilniusu u Litvaniji, javio je Reuters.


Zajednička rezolucija predstavlja novi napor Kongresa da spriječi predsjednika da se povuče iz alijanse bez odobrenja Senata.


„Predsjednik neće suspendovati, prekinuti, otkazati ili povući Sjedinjene Države iz Sjevernoatlantskog ugovora, formiranog u Washingtonu 4. aprila 1949. godine, osim uz savjet i saglasnost Senata, pod uslovom da dvije trećine prisutnih senatora slažu s tim“, navodi se u dokumentu.


Glavni sponzori su demokratski senator Tim Kaine, član odbora za vanjske poslove i oružane snage, i republikanski senator Marco Rubio, potpredsjednik obavještajnog odbora, koji je također viši član odbora za vanjske odnose.


Zakon je u više navrata predstavljan posljednjih godina, uključujući i vrijeme mandata bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, koji je izrazio želju da Sjedinjene Države napuste NATO.


Zakon tek treba da prođe Senat u punom sastavu, ali Kaineov pomoćnik je napomenuo da ga je prošle godine podržao komitet za vanjske odnose uz snažnu dvostranačku podršku i da, s obzirom na rat u Ukrajini i širenje NATO-a, predlagači očekuju jaču podršku nego ikada.

Sadašnji predsjednik Joe Biden je pristalica NATO-a, podržavajući njegovo širenje i radeći s drugim članicama, posebno na odgovoru na rusku invaziju na Ukrajinu.

#Demokratski #Kongres #Litvanija #NATO #Republikanski #Reuters #Senat #Senatori #TimKaine #Vilnius #svijet