Članak

NEPODNOŠLJIVO

Toplotni talas zahvatio južnu Evropu: Temperature i do 48 stepeni

Toplotni talas zahvata dijelove južne Evrope i sjeverozapadne Afrike

(Patria) - Toplotni talas zahvata dijelove južne Evrope i sjeverozapadne Afrike, s mogućim rekordnim temperaturama u narednim danima, javlja BBC.

Očekuje se da će temperature prijeći 40 stepeni Celzija u dijelovima Španije, Francuske, Grčke, Hrvatske i Turske.

U Italiji bi temperature mogle dostići i do 48,8C. Crveno upozorenje izdato je za 10 gradova, uključujući Firencu i Rim.


„Suočavamo se sa nepodnošljivim toplotnim talasom“, napisao je italijanski političar Nicola Fratoianni na Twitteru.


Očekuje se da će Kerberov toplotni talas, koji je Italijansko meteorološko društvo nazvalo po troglavom čudovištu koje se nalazi u Danteovom paklu, u narednih nekoliko dana donijeti ekstremne uslove. Met Office kaže da će temperature dostići vrhunac u petak, a BBC Weather kaže da bi veliki dijelovi južne Evrope mogli vidjeti temperature od preko 40 stepeni.


Najviša temperatura u Evropi od 48,8C zabilježena je u blizini Sirakuze na italijanskom ostrvu Sicilija u augustu 2021. godine.


Više od 60.000 ljudi umrlo je u Evropi od posljedica vrućine prošle godine. Postoji strah da bi ovaj toplotni talas mogao izazvati mnogo više smrtnih slučajeva ovog ljeta. Toplotni val je period vrućeg vremena u kojem su temperature više nego što se očekuje za to doba godine.


Stručnjaci kažu da su periodi izuzetno vrućeg vremena sve češći, a klimatske promjene znače da je sada normalno doživjeti rekordne temperature.


Evropski centar za srednjoročne vremenske prognoze saopštio je da je na globalnom nivou ovaj jun bio najtopliji do sada.

#Francuska #Grčka #Hrvatska #Italija #JužnaEvropa #RekordneTemperature #SjeverozapadnaAfrika #Španija #ToplotniTalas #Turska #svijet