Članak

VILINIUS

Biden se sastao s prognanom bjeloruskom opozicionim liderkom

(Patria) - Američki predsjednik Joe Biden sastao se u srijedu s liderom bjeloruske opozicije u egzilu Svetlanom Tikhanovskayom dok je u Vilniusu prisustvovao samitu NATO-a, saopštila je Bijela kuća.


Tihanovskaya, koja je tvrdila da je pobjedila bjeloruskog lidera Alexandera Lukashenka na predsjedničkim izborima 2020. godine, nalazi se u egzilu od spornog glasanja i živi u Litvaniji, javlja AFP.


Bidenov sastanak s Tihanovskayom podvukao je „stalnu posvećenost Sjedinjenih Država odbrani i unapređenju ljudskih prava, uključujući slobodu izražavanja, te slobodne i poštene izbore u Bjelorusiji“, saopštila je Bijela kuća.

Prošle sedmice, Tikhanovskaya je rekla da je primila anonimnu poruku u kojoj se navodi da je njen zatvoreni suprug Sergei Tikhanovsky, s kojim se nije čula od marta, mrtav. On je planirao da se kandiduje protiv Lukashenka na predsjedničkim izborima u augustu 2020. godine, ali je uhapšen i pritvoren prije glasanja. Svetlana, koja se kandidovala umjesto njega, osuđena je u odsustvu na 15 godina zatvora.

#AFP #BijelaKuća #Bjelorusija #JoeBiden #Litvanija #LjudskaPrava #NATO #SjedinjeneDržave #SvetlanaTikhanovskaya #Vilnius #svijet