Članak

PREDSJEDNIK Rs

Dodik: Ako BiH ne pokaže održivost, moguće je da idemo ka secesiji

Istakao je da BiH nema suverenosti.

(Patria) - Na sastanku u sjedištu Delegacije EU u Sarajevu dogovorili smo da tri strane dostave prijedloge o deeskalaciji krize u BiH, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik Republike srpske Milorad Dodik.

"Mi nemamo tih problema, jer BiH je sastavljena od dva entiteta i tri naroda. EU želi da ojača evropski put, a mi želimo da budemo primljeni u nju. Ne bi trebalo da propustimo priliku, jer će oni odlučivati o prijemu nekoliko zemalja, a šteta bi bila da tu ne bude i BiH, da dobijemo status kandidata - rekao je Dodik.

Istakao je da BiH nema suverenosti.

"BiH nema suverenost i samo se čeka šta će neko od stranaca da uradi. Dakle naš pristup podrazumijeva, da se potvrdi ustavno određenje BiH, teritorijalni integritet BiH ne smije niko da ugrožava, a EU žele da ojača evropski put. Mi želimo da bude primljeni u EU, a mi tražimo da sa njima razgovaramo o neophodnom paketu kao minimalnom uslovu za status ulaska u EU - navodi Dodik.

Ističe da deeskalacija podrazumijeva da se popuni Vijeće ministara BiH.

- Bošnjaci i Hrvati su u punom kapacitetu, dok se za Srbe to ne podrazumijeva. To bi moglo da dovede do krize Savjeta ministara - naveo je Dodik.

Istakao je da partneri u hrvatskom i bošnjačkom narodu, s kojima čine vlast na državnom nivou, pokazuju, da bi lakše riješili neka pitanja sa SDA.

"Tako da u tom pogledu očekujem nastavak razgovora. Ja nemam problem s njihovim stavovima, ali moramo nastaviti priču u održivom kretanju, da se riješi problem ministra finansija, da se ide dalje ili odmah svih 14 prioriteta ili tri zakona plus Zakon o Ustavnom sudu“, kazao je Dodik.

Ponovio je da se trebaju poništiti odluke visokog predstavnika.

"Ako neko misli da BiH gradi na bazi da ignoriše 49 posto zemlje, ništa se od toga neće desiti. Rs ne provodi secesiju, ali smatramo da ukoliko BiH ne pokaže svoju održivost moguće je i takvo kretanje", kazao je Dodik, insistirajući na tome da stranci moraju napustiti Ustavni sud BiH.

Pored 'lažnog Schmidta', sada imamo i 'lažnog Murphyja'.

"Koju god balegu podigneš on stoji ispod", istakao je Dodik.

#EvropskiPut #MiloradDodik #OdrživoKretanje #PartneriVlasti #SarajevoEU #StatusKandidata #TeritorijalniIntegritet #UstavnoOdređenje #VijećeMinistara #BiH