Članak

IGNORIŠE UPITE

Bez objašnjenja: Kajganić nije bio u Potočarima, prisustvo bavarskog tužitelja mala nada za žrtve!

U ustima gorak okus bezbroj činjenica koje ukazuju da pravda nije zadovoljena.

Piše: Amina Čorbo-Zećo

Danas je 12. juli, dan nakon još jedne kolektivne dženaze u Potočarima kada je jučer 30 žrtava genocida u Srebrenici pronašlo svoj konačni smiraj.

U ustima gorak okus bezbroj činjenica koje ukazuju da pravda nije zadovoljena. Negiranje genocida se ne procesuira, a nova etapa genocida koja uključuje glorifikaciju ovog zločina odavno je opipljiva i vidljiva.

Pohvalit će se jučer visoki predstavnik u BiH da je s njim u Potočarima bavarski tužitelj, koji bi mogao pomoći bh. pravosuđu u procesuiranju zločina, kao i kažnjavanju negatora genocida.

Međutim, u toj priči mnogi su zanemarili činjenicu da glavni tužilac Tužilaštva BiH Milanko Kajganić nije boravio u Potočarima! Upit Patrije zbog čega nije bio prisutan se ignoriše, jednako kao i prijave za negatore genocida, kao i rušitelje ustavnog poretka u BiH.

Kajganić, čini se, ima prečih obaveza. Užurbano radi na historijskom revizionizmu, podižući optužnice protiv pripadnika Armije RBiH i MUP-a RBiH.

Ima posla Kajganić i u vezi nabavke nove metalik crne limuzine za koju će platiti 130.000 maraka. Nema on vremena za 'tričarije' u vezi kojih 'nema dovoljno sudske prakse'!?

U novembru 2022. godine Kajganić je za NAP kazao da poštuje presude za genocid, te da očekuje nove optužnice za ova zlodjela. Prazna priča za naivne Bošnjake i ništa više, ispostavit će se ta izjava nekoliko mjeseci kasnije. Žali Bože medijskog prostora kojeg Kajganić ima i previše poredeći njegove efekte rada.

I tako se nižu optužnice protiv pripadnika Armije RBiH i MUP-a RBiH za navodne ratne zločine, mahom počinjene protiv pripadnika Vojske Rs-a, one vojske koja je napadala tada suverenu zemlju, međunarodno priznatu zemlju.

Licemjerstvo međunarodne zajednice vidi se u njihovoj nijemosti na takve učestale pojave. Njihova otvorena podrška Kajganiću dokazuje da se ništa ne dešava slučajno i da svi pričaju jedno, a rade drugo.

Cilj srpsko-četničke politike je ispunjen. Svi ste bili jednaki i oni koji su napadali i oni koji su branili svoju zemlju.

Ne postoje adekvatni mehanizmi zaštite. Naivni Bošnjaci slavili su odlazak Milana Tegeltije iz VSTV-a, a Halil Lagumdžija ništa, osim podrške pravosudnim lakrdijama, nije uradio da kao Bošnjak zaštiti pripadnike svog naroda.

U svojoj naivnosti Bošnjaci misle i nadaju se boljem. A, nada je u ovim teškim odnosima kakvi jesu u BiH najgora zabluda, jer tada se oslanjaš da će drugi riješiti neki problem za tebe.

A, gdje je danas Lagumdžija, predsjednik VSTV-a koji je nakon izbora Milanka Kajganića za glavnog tužioca Tužilaštva BiH kazao da nije prekršen Poslovnik VSTV-a jer su do Podvijeća bila tri kandidata.

Dakle, on je svojevoljno pristao postaviti čovjeka na čelo Tužilaštva BiH koji dolazi iz MUP-a Rs, a radi po naredbama Beograda i Rs-a.

Gdje je Michael Murphy da pita Kajganića zašto nije 11. jula bio u Potočarima, da se makar susretne s bavarskim tužiocem koji bi mu mogao pomoći da stekne tako nedostajuću sudsku praksu za procesuiranje negatora genocida.

Da ne radi dobro kazuje podatak da je u prvoj godini mandata Kajganića nastavljen trend smanjenja broja optužnica koji je postavila Gordana Tadić, koja je za razliku od njega, boravila u Potočarima 11. jula.

Završila je na crnoj listi SAD-a. Kajganić je za sada u njihovoj zaštiti, pa bi valjalo precizno utvrditi da stranci jedno pričaju, drugo rade.

Jer sve dok svjedoče rušenju ustavnog poretka BiH od strane Milorada Dodika i vlasti iz Rs, negiranju genocida bez procesuiranja, a daju podršku bh. pravosudnim organima, međunarodni faktor aktivno učestvuje u podjeli BiH, samo to čine na način da se to odigra u miru. Samo nek ne puca!

#AminaČorboZećo #BavarskiTužitelj #Genocid #HistorijskiRevizionizam #NegiranjeGenocida #Optužnice #Potočari #Pravda #Srebrenica #izdvojeno #BiH