Članak

NATO SUMMIT

Stoltenberg i Biden u Viljnusu: Putin neće uspjeti razbiti NATO, odlične vijesti zbog Švedske i Finske

Na ovom sastanku ćemo takođe poslati jasnu poruku Ukrajini, da stojimo uz njih koliko god je potrebno, kao i da se slažemo oko jedinstvene i pozitivne poruke na putu za Ukrajinu i članstvu Ukrajine.

NATO summit u Viljnusu

(Patria) - Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg dočekao je u glavnom gradu Litvanije Viljnusu predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena i obratio mu se riječim: “predsjedniče Biden, dragi Joe, dobrodošli na samit NATO-a i puno, puno hvala na vašem snažnom vodstvu u stvaranju ove Alijanse ujedinjenom i još jačom. Ovaj samit je već historijski, jer će sporazum koji smo jučer sklopili učiniti Švedsku punopravnom članicom NATO-a. I to će našu Alijansu učiniti još sposobnijom da brani sve saveznike”.

“Na ovom sastanku ćemo takođe poslati jasnu poruku Ukrajini, da stojimo uz njih koliko god je potrebno, kao i da se slažemo oko jedinstvene i pozitivne poruke na putu za Ukrajinu i članstvu Ukrajine.

Još jedna važna poruka sa ovog samita će biti da moramo više ulagati u našu odbranu, i dogovorićemo se o novom obećanju ulaganja u odbranu, gdje jasno navodimo da je 2% BDP-a za odbranu minimum. Dobra vijest je da se evropski saveznici i Kanada pojačavaju. Ove godine imamo nove brojke koje pokazuju da su oni realno dodali 8,3% budžeta za odbranu. Ovo je rekordno visoko i to pokazuje da saveznici ispunjavaju svoje obaveze. Tako da još jednom, gospodine predsjedniče, sjajno je čuti vas na samitu NATO-a”, istakao je Stoltenberg.


Američki predsjednik Biden kazao da mu je lijepo biti u Viljnusu i zahvalio se Stoltenbergu što je odlučio nastaviti s radom na poziciji generalnog sekretara Alijanse.

“Hvala vam što nastavljate sa radom. Bez greške. Štampa nije nimalo iznenađena, ja sam reklamirao činjenicu da mislim da je zaista važno u ovom kritičnom trenutku u Ukrajini, u cijeloj misiji NATO-a, da nastavite da vodite NATO. Imate povjerenja, niko bolje od vas ne poznaje situaciju u kojoj se nalazimo. I ovaj istorijski trenutak, dodavanje Finske i Švedske u NATO je posljedičan, a vaše vodstvo je zaista važno”, reko je Biden, pa dodao:

“I slažemo se oko jezika koji ste predložili, u vezi sa budućnošću Ukrajine da se pridruži NATO-u. I radujemo se nastavku ujedinjenog NATO-a. Čuli ste me da kažem, moja američka štampa me je čula mnogo puta, ja i dalje mislim da predsednik Putin razmišlja na način na koji (nečujno) da razbije NATO. On to neće uraditi. Hvala ti”, zaključio je Biden.

#AlijansaUjedinjena #Finska #HistorijskiSamit #JensStoltenberg #JoeBiden #NATO #Obrana #Švedska #Ukrajina #Viljnus #svijet