Članak

PREDDJEDNICA MEHANIZMA

Gatti Santana: Negiranje genocida i revizionizam uzimaju maha, apelujem na pomirenje

(Patria) - Na komemoraciji povodom 28. godišnjice genocida obratila se i predsjednica Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sduove Graciela Gatti Santana.

„Prošle godine otkako sam preuzela mandat bila je prva zvanična posjeta Potočarima. Bila sam nadahnuta snagom kojom su žrtve i porodice nastavljale sa svojim životom.

Hiljade majki i porodica znaju da će ovo vaše dostojanstvo preživjeti. Mjesto na kojem se nalazim podsjeća me na odgovornost koja je povjerena Mehanizmu i odlučno kažem da se više nikad ne ponove užasi koji su dogodili na ovom mjestu, užasi koje je Haški tribnul i MKSJ presudio kao genocid.

Niko ne može sumnjati da je osnivanje ovog suda značilo prekretnicu. Mehanizam je daleko od toga da zatvori vrata. Odlučan je da ispuni svoj madat i da se prioritetno bavi konsolidacijom svog naslijeđa. Mehanizam baš kao i Međunarodni tribunal predstavlja univerzalni autoritet UN-a. Njegove presude koje je izrekao nije donio sam, već ih je donijela cijela međunarodna zajednica. Na svima nama je da obezbijedimo rad i da on bude zaštićen.

S dubokim žaljenjem sam primjetila da uzima maha trend negiranja genocida, historijski revizonizam i negiranje zločina, pa smo čuli besramne poruke osuđenih da bi sve ponovili. Takvu okrutnost je teško shvatiti. Nije lako suprostaviti se snagama mržnje. Zato je potrebna hrabrost kakvu žrtve pokazuju svakog dana. Jasno je da osporavanje činjenica koje je utvrdio Mehanizam ozbiljno ometa taj proces.

Krajnje je vrijeme da društva stvore uslove za pomirenje, a ne za negiranje. Apelujem da se uhvatite ukoštac s tim što prije“, kazala je Gatti Santana.

#GracielaGattiSantana #mehanizam #presude #BiH