Članak

ENVER IŠERIĆ

Zašto Višković ne može izbjeći odgovornost: Rušiteljima države adekvatan odgovor

I u pravu je Višković, ali djelomično.

Piše: Enver Išerić

Kaže Radovan Višković, premijer Vlade Republike srpske da „U Ustavu jasno piše da zakone donosi Narodna skupština Republike srpske. Ništa tu nije urađeno mimo zakona"

I u pravu je Višković, ali djelomično. Zakonodavna tijela donose zakone, ali samo u granicama njihovih ovlaštenja. Nemaju pravo donositi zakone kojima se ruši pravni sistem naše države. Nemaju pravo rušiti ni Dejtonski mirovni sporazum.

Jer sruši li se Dejtonski sporazum srušeni su i entiteti i vraća se Bosna I Hercegovina na djelovanje po Ustavu Republike Bosne i Hercegovine. I za to su davno bili ispunjeni svi uvjeti, a zbog neustavnog djelovanja institucija RS. Međutim, bosanske patriotske stranke već dugi niz godina ne odgovaraju na adekvatan način rušiteljima države i tako državu dovode u još veću opasnost. Vrijeme je da se probudimo!

A Viškoviću predlažem da pročita član 30. i 31. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine koji glasi:

„Član 30

(1) Ko drugog s umišljajem podstrekava da učini krivično djelo kazniće se kao da ga je sam učinio….“

„Član 31.

(1) Ko drugom s umišljajem pomogne u učinjenju krivičnog djela, kazniće se kao da ga je sam učinio, a može se i blaže kazniti.

(2) Kao pomaganje u učinjenju krivičnog djela smatra se naročito: davanje savjeta ili uputa kako da se učini krivično djelo, stavljanje na raspolaganje počiniocu sredstava za učinjenje krivičnog djela, uklanjanje prepreka za učinjenje krivičnog djela te unaprijed obećano prikrivanje krivičnog djela, počinilaca, sredstava kojima je krivično djelo učinjeno, tragova krivičnog djela ili predmeta pribavljenih krivičnim djelom.“

Znači Viškoviću, ako si podstrekavao i pomogao kao da i sam si krivično djelo učinio. A pomagao si ti i predsjednik RS. Jer ste vi kreirali i predlagali zakone i nagovarali zastupnike da ih usvoje. Zato nećete moći izbjeći odgovornost

#EnverIšerić #RadovanVišković #Republikasrpska #BiH #izdvojeno