Članak

PRIJETNJE

Lavrov i Fidan razgovarali nakon što je Turska poslala ukrajinske komandante kući

Ankara nije javno komentarisala odluku da ih pošalje kući.

(Patria) - Ministri vanjskih poslova Rusije i Turske razgovarali su danas telefonom, dan nakon što je Ankara naljutila Moskvu slanjem pet ukrajinskih komandanata kući s predsjednikom Volodimirom Zelenskim, što je Rusija nazvala kršenjem sporazuma o razmjeni zarobljenika.


Rusko i tursko ministarstvo vanjskih poslova saopštili su je da su Sergej Lavrov i Hakan Fidan razgovarali o situaciji u Ukrajini, kao i o sporazumu o izvozu žita u Crnom moru kojim je prošle godine ukinuta ruska de facto blokada ukrajinskih luka, javlja Reuters.


Moskva je zaprijetila da će raskinuti ugovor o izvozu žitarica kada dođe do obnavljanja 17. jula, rekavši da zahtjevi da se olakša prodaja vlastitog žitarica i đubriva nisu ispunjeni. Turski predsjednik Tayyip Erdogan izjavio je u subotu da vrši pritisak na Rusiju da produži sporazum, koji su prošle godine posredovali Ankara i Ujedinjene nacije, za najmanje tri mjeseca.


Rusko ministarstvo je saopštilo da su se dvije strane fokusirale na nedavna dešavanja oko Ukrajine, uključujući vraćanje pritvorenih zapovjednika ukrajinske jedinice Azov iz Ankare, koja je prošle godine branila čeličanu u ukrajinskom lučkom gradu Mariupolju.


Zarobljeni komandanti Azova, koji su u Ukrajini proglašeni herojima i ocrnjeni u Rusiji, pušteni su u septembru u razmjeni zarobljenika, pod uslovom da ostanu u Turskoj do kraja rata. Zelenski ih je u subotu doveo kući nakon posjete Turskoj.


Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u subotu da je Turska prekršila sporazume dajući dozvolu za njihovo oslobađanje, te da nije unaprijed obavijestila Rusiju. Ankara nije javno komentarisala odluku da ih pošalje kući.

#Ankara #Azov #CrnoMore #Erdogan #Moskva #Reuters #Rusija #Turska #Ukrajina #Zelenski #Svijet