Članak

KRUG 99

Kulenović: Državotvorni odgovor na državni udar, jesen će biti mnogo teža

Taj put je vodio u krvavi rat, agresiju i udružene zločinačke poduhvate

(Patria) - U posljednjih više od 20 godina ovo je prvi put da uoči obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici da Krug 99 nije definisao temu koja je u užem smislu vezana za neki aspekt te bolne historijske istine, istakao je Adil Kulenović, predsjednik Kruga 99 u uvodnom obraćanju današnje sesije.

"Srebrenice kao mjesta izvršenja posljednjeg čina genocida čiji je rukopis i zločinačka namjera započeta još 1992. godine u drugim dijelovima Bosne i
Hercegovine.

A sve je počelo udarom na tadašnji legalni i legitimni ustavni poredak i Ustav Republike BiH formiranjem srpskih i hrvatskih autonomnih oblasti, kasnije Srpske republike BiH i HRHB.

Taj put je vodio u krvavi rat, agresiju i udružene zločinačke poduhvate u kojima su učestvovale susjedne države, a demokratsko referendumsko izjašnjavanje o suverenoj i nezavisnoj BiH, „državi ravnopravnih građana“, faktički pretočeno u koncept tzv. „Livanjskog pitanja“ o BiH kao „državnoj zajednici, konstitutivnih i suverenih naroda.... u njihovim nacionalnim područjima (kantonima)“.

Svojevrsni je politički apsurd da pitanje o kojem se nije niti glasalo i danas predstavlja okosnicu strategija dijela i domaćih i internacionalnih aktera u zaustavljanju BiH u demokratskoj tranziciji i zajednici slobodnih i ravnopravnih građana.


I evo nakon više od 30 godina opet historijske nužnosti da u sadašnjim okolnostima definišemo današnju temu „Na državni udar - državotvorni odgovor!“. Naš uvodničar je Mr. Semir Efendić, predsjednik Stranke za BiH, političar mlađe generacije koji je rezultatima vlastitog rada i lične harizme uspio da jednu skoro ugaslu stranku vrati u poziciju relevantnog političkog subjekta. Izgleda da je svojevrsni bosanski usud, bar jedno stoljeće, da brige i rezultati jedne generacije prelaze na druge u dugoj borbi za punu bosansku
samostalnost i nezavisnost.

Put nije okončan, ali sa Efendićem i mnogim sličnima, može se sa pouzdanjem reći da ni putnici neće odustati! Šta je dakle državotvorni odgovor u okolnostima sadašnjeg državnog udara? To je pitanje sa kojim se moramo danas suočiti, bar u mjeri zabrinutosti većine naše javnosti.

Sasvim lapidarno rečeno: Prvo, mora se jasno iskazati odlučnost svih političkih subjekata, pojedinaca u institucijama, javnosti, akademskoj zajednici, organizacijama civilnog društva i svakog građanina na svakom mjestu, da se ni po koju cijenu i ni u kakvim okolnostima neće odustati od stečenog prava na domovinu i slobodnu bosansku državu. Izdaja države nije izbor.


Drugo, tražiti i očekivati jasno profiliranje i okupljanje državotvornih političkih i društvenih snaga na platformi patriotizma, funkcionalnosti institucija i djelovanja u skladu sa državnim razlogom i interesima slobode i napretka svih jednakih građana.


Treće, što prije procijeniti opravdanost prekompozicije vlasti u okolnostima državnog udara i daljeg činjenja ustupaka nasilnicima na štetu interesa jačanja i razvoja demokratske države svih njenih građana.


Četvrto, treba energično tražiti jasne i konkretne mjere institucija države, tužilaštva i sudstva prije svega, na procesuiranju Milorada Dodika i udružene političke grupe, za urušavanje institucije Ustavnog suda i demokratskog poretka, kao i sprečavanja namjere daljeg destabiliziranja drugih institucija i ukupnog pravnog poretka.


Peto, načela internacionalnih moraju pratiti konkretna i blagovremena djela.
Raspoređivanje NATO snaga u distrikt Brčko i EUFORA na ključnim tačkama prema Srbiji i Hrvatskoj, te smjena Dodika i njegovih ključnih saradnika ključni su test stvarnih namjera i konačnih ciljeva prema bosanskoj državi.


Šesto, u ovim okolnostima treba poduzeti operativne i hitne mjere u organizovanju stanovništva u jedinice civilne zaštite radi djelovanja u svim eventualnim vanrednim okolnostima.


Ovo su svakako samo neke naznake radi dalje rasprave o ovoj najvažnijoj i najtežoj temi koja se tiče svakog čovjeka ove zemlje. U protivnom, jesen će biti mnogo teža", istakao je Kulenović.

#BiH #PatriaGenocide #SrebrenicaTruth #BosniaIndependence #StatehoodResponse #DrzavotvorniOdgovor #BosnianPatriotism #FunctionalInstitutions #DemocracyDevelopment #JusticeForAll #StopStateCoup