Članak

NEMIRI

Desničari napali i prekinuli Pride festival u Tbilisiju

Oko 2.000 anti-LGBT demonstranata upalo je u subotu na Pride festival u glavnom gradu Gruzije

(Patria) - Oko 2.000 anti-LGBT demonstranata upalo je u subotu na Pride festival u glavnom gradu Gruzije Tbilisiju, javio je BBC.


Desničarski demonstranti, među kojima je bilo i pravoslavno sveštenstvo, sukobili su se sa policijom, pojurili na binu i zapalili zastave duginih boja.
Organizatori i predsjednik Gruzije okrivili su anti-LGBT govor mržnje koji je prethodio događaju i rekli da policija nije uspjela zaštititi posjetitelje festivala.
Predsjednica Salome Zurabishvili rekla je da vladajuća partija Gruzijski san nije osudila svoje sljedbenike koji su otvoreno podsticali agresiju na LGBT aktiviste.


Ministar unutrašnjih poslova Alexander Darakhvelidze, međutim, tvrdio je da je veliko područje bilo teško za rad policije.

„Ovo je bila otvorena površina, učesnici protesta uspjeli su zaobići obezbjeđenje i pronaći druge načine da uđu u prostor događaja“, rekao je on.

„Međutim, uspjeli smo evakuisati učesnike Pridea i organizatore iz okoline, niko nije povrijeđen“, dodao je.


Demonstranti krajnje desnice takođe su nasilno prekinuli festival ponosa u Tbilisiju 2021. godine, napali novinare i LGBT aktiviste.


Organizatorica Pridea Mariam Kvaratskhelia, rekla je da je došlo do „masovne mobilizacije“ grupa krajnje desnice uoči ovogodišnjeg događaja. Grupe su „otvoreno podsticale na nasilje“, rekla je.

„Govorili smo ministarstvu unutrašnjih poslova i policiji da odmah počnu istragu, ali oni to nisu učinili“, rekla je za Reuters. Ona je takođe navela da je protest bio „koordinisana akcija između vlade i radikalnih grupa... kako bi se sabotirala kandidatura Gruzije za EU“.


Protivnici optužuju vladu Gruzijskog sna da se naginje Moskvi, uprkos dugogodišnjoj ambiciji Gruzije da se pridruži EU. Masovni protesti u martu pretvorili su se u nasilje zbog nacrta verzije zakona u ruskom stilu
koji bi nevladine i medijske grupe klasificirao kao „strane agente“ ako dobiju više od 20% svojih sredstava iz inostranstva.

Sukobi s policijom ispred parlamenta doveli su do toga da je vlada odustala od zakona.

#AntiLGBT #BBC #DesničarskiDemonstranti #DuginihBoja #Gruzija #GruzijskiSan #MasovnaMobilizacija #PrideFestival #SalomeZurabishvili #Tbilisiju #Svijet