Članak

NAKON BURNIH DOGAĐAJA

Zasjeda Predstavnički dom PS BiH: Više zakonskih rješenja na dnevnom redu

(Patria) - Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas će održati sjednicu nakon burnih događaja na političkoj sceni i narušenih odnosa u državnoj koaliciji izazvanih odlukama Narodne skupštine Rs koja je 27. juna izglasala Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u entitetu Rs čime je izvršen napad na ustavni poredak.

Reagirao je i visoki predstavnik Christian Schmidt koji je u subotu poništio taj zakon kao i odluku o neobjavljivanju odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku Rs, te dopunio Krivični zakon BiH kako bi se što brže procesuirali ovakvi potezi.

Predsjednik Rs-a Milorad Dodik, ali i zvaničnici koji dolaze iz tog entiteta poručili su da neće poštovati odluke Schmidta jer ga ne priznaju. Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić u utorak je za N1 kazao da ukoliko Milorad Dodik bude smijenjen svi srpski kadrovi će se povući iz institucija BiH i zaustavit će bilo kakav rad.

U takvoj atsmoferi očekuje se da i na današnjoj sjednici bude povišenih tonova.

Na dnevnom redu je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o porezu na dodatu vrijednost, čiji su predlagači poslanici Mladen Bosić i Darko Babalj, sa zahtjevom za razmatranje po hitnom postupku. Predložene izmjene predviđaju da se PDV plaća posljednjeg dana u mjesecu, a ne 10. u mjesecu kao što je sada slučaj. Jučer su svoj zahtjev za usvajanje ovog Prijedloga uputila udruženja poslodavaca iz oba entiteta.

Pred poslanicima je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ombudsmenu za ljudska prava BiH, kojim se jačaju kapaciteti ove institucije, a čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Trebao bi biti razmatran i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, koji su predložili poslanici Milan Dunović, Zlatan Begić i Vlatko Glavaš.

Predložene izmjene predviđaju da posebnim znakom mogu biti obilježena i vozila u kojima se za vrijeme prevoženja nalaze osobe sa stepenom invaliditeta 80 posto i više, dok važeća odredba propisuje da je to stepen invaliditeta 100 posto.

Poslanici bi trebalo da razmatraju i principe (prvo čitanje) Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, a kojim se olakšava prijem u službu, pojednostavljuju procesi upravljanja karijerom profesionalnih vojnih osoba i na taj način pomaže bolja kadrovska popunjenost.

Trebali bi biti razmatrani i principi Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o radu u institucijama BiH, koji su predložili poslanici Predrag Kojović, Sabina Ćudić i Aida Baručija; kao i Prijedlog zakona o moru, koji su predložili poslanici Amor Mašović, Denijal Tulumović, Edin Ramić, Midhat Čaušević, Nermin Mandra, Safet Kešo, Šemsudin Dedić, Šemsudin Mehmedović i Šerif Špago.

U prvom čitanju bi trebali biti razmatrani i Prijedlog zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH, koji je predložio poslanik Saša Magazinović, potom Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o državljanstvu BiH, predlagača poslanika Denisa Zvizdića, te Prijedlog zakona o slobodi pristupa informacijama na nivou institucija BiH „P.Z.E.I.“, koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

#koalicija #Predstavničkidom #sjednica #BiH