Članak

JOŠ GODINU DANA

Diplomatski izvori tvrde: Jens Stoltenberg ostaje šef NATO-a

Trebao je završiti svoj mandat na mjestu najvišeg civilnog dužnosnika u transatlantskom sigurnosnom savezu krajem septembra.

(Patria) - Očekuje se da će se članice NATO-a u utorak dogovoriti o produženju mandata generalnog sekretara Jensa Stoltenberga za još godinu dana, potvrdila su danas četverica diplomata, prenosi Reuters.

Posljednjih sedmica bilo je dosta signala koji su upućivali na takvu odluku, no sada se očekuje da će ambasadori pri NATO-u službeno odobriti produženje mandata šefu Saveza tokom sastanka u utorak, rekli su diplomati, govoreći pod uslovom anonimnosti.

Stoltenberg je vodio Sjevernoatlantski savez kroz niz kriza otkako je preuzeo dužnost 2014., a nedavno je okupio članice NATO-a u podršci Ukrajini dok je pokušavao spriječiti eskalaciju tamošnjeg rata u direktan sukob između NATO-a i Rusije.

Stoltenberg (64) je bivši norveški premijer. Trebao je završiti svoj mandat na mjestu najvišeg civilnog dužnosnika u transatlantskom sigurnosnom savezu krajem septembra, no sada je vjerovatno da će ostati još 12 mjeseci.

Generalni sekretar NATO-a je u februaru rekao da ne traži produženje ugovora. No, članice NATO-a zamolile su ga da to prihvati nakon što nisu uspjele postići konsenzus o nasljedniku.

Među onima o kojima se raspravljalo kao o kandidatima bili su britanski ministar odbrane Ben Wallace, koji je otvoreno rekao da bi volio taj posao, i danska premijerka Mette Frederiksen, koja je javno insistirala da ona nije kandidat za to mjesto, prenosi Hina.

#Ambasadori #BenWallace #JensStoltenberg #NATO #NorveškiPremijer #Rusija #Savez #TransatlantskiSavez #Ukrajina #Svijet