Članak

UKLONITI TUŽIOCE KOJI NE ODGOVARAJU ZADATKU

SDA: Napadi na ustavni poredak neće prestati bez rigoroznih sankcija i smjena!

- Dosadašnja praksa je pokazala da bez rigoroznog sankcionisanja i smjena odgovornih pojedinaca napadi na ustavni poredak Bosne i Hercegovine neće prestati.

SDA: Ukloniti tužioce koji izbjegavaju zakonske obaveze

(Patria) - Odluke Visokog predstavnika Christiana Schmidta da stavi van snage zakone kojima je NS Rs proglasila nevažećim odluke Ustavnog suda BiH na teritoriji ovog entiteta i time izvršila napad na ustavni poredak Bosne i Hercegovine, te ukinula obavezu objavljivanja odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku Rs, potrebna su, ali ne i dovoljna mjera.

Poručili su ovo iz Stranke demokratske akcije u reakciji na Schmidtovu odluku.

- Dosadašnja praksa je pokazala da bez rigoroznog sankcionisanja i smjena odgovornih pojedinaca napadi na ustavni poredak Bosne i Hercegovine neće prestati.

Naprotiv, blage reakacije OHR-a i ostatka međunarodne zajednice samo su dodatno ohrabrivale Dodika da nastavi sa secesionističkom politikom i arogantnim vrijeđanjem države BiH, Bošnjaka, OHR-a, Tužilaštva, zapadnih ambasadora... - kažu iz SDA.

Dodaju - Pozitivnom smatramo i odluku visokog predstavnika kojom je izmijenjen Krivični zakon BiH i Tužilaštvu BiH olakšano krivično gonjenje osoba koje vrše napad na ustavni poredak BiH.


- Međutim, Tužilaštvo BiH je i do sada imalo osnova da procesuira ova krivična djela, kao i krivično djelo negiranje genocida, ali su izbjegli da rade svoj posao. Ukoliko se s takvom praksom nastavi, tužioci koji izbjegavaju svoje zakonske obaveze moraju biti uklonjeni sa funkcija - kaže se u saopćenju SDA.

#ChristianSchmidt #MiloradDodik #NSRs #OHR #SlužbeniGlasnikRs #StrankaDemokratskeAkcije #Tužilaštvo #VisokiPredstavnik #BiH