Članak

SASTANCI

Okončan susret Schmidta i Bećirovića u OHR-u

U zgradi OHR-a u Sarajevu okončan je sastanak člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića i visokog predstavnika Christiana Schmidta, potvrđeno je za Vijesti.ba.

Nezvanično, tema razgovora bila je odgovor na antiustavno djelovanje iz entiteta Republika Srpska i usvajanje Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH.

Sastanak nije bio najavljen i održan je neposredno pred odlazak Bećirovića u London.

Schmidt je večeras poručio da se nada da je Dodik shvatio da međunarodna zajednica i oni koji štite Dejton moraju reagovati!

- Ove odluke i potezi NSRS o nepoštivanju Ustavnog suda BiH predstavljaju korak unazad na EU putu! Prošlo je vrijeme izjava i vrijeme da se poduzmu aktivnosti, rekao je Schmidt.

Bećirović je prije dva dana poručio da kao Predsjedništva ostavlja sedam dana međunarodnoj zajednici, a posebno svjedocima Dejtonskog mirovnog sporazuma, da zaustave ubijanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- Odlukom NSRS je izvršen najteži udar na Sporazum. Toga moraju biti svjesni svi i u Bosni i Hercegovini, i u međunarodnoj zajednici. Ovo što radi Milorad Dodik i njegovi sljedbenici je velika nesreća i za entitet RS i za državu, ali i regiju. Jedini dobitnik je Putinov režim, toga moraju biti svjesni i na zapadu. Želim upozoriti sve one koji mogu djelovati da je krajnje vrijeme da djeluju, u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom, poručio je Bećirović.

Kako je Patria već objavila iako Schmidt nije precizirao kada će donijeti odluku, samo je kazao u "očekivanom vremenu", što bi moglo biti od sutra pa nadalje.

Bećirović je poručio međunarodnoj zajednici da imaju rok od sedam dana da adekvatno reagiraju i poduzmu aktivnosti protiv Dodika i onih koji su učestvovali u državnom udaru.

#ChristianSchmidt #DenisBećirović #OHR #bih #SarajevoOHR #RepublikaSrpska #ZakonONeprimjenjivanju #LondonSastanak #MeđunarodnaZajednica #DejtonskiMirovniSporazum #MiloradDodik #PutinovRežim