Članak

REAKCIJA IZ KANADE

IGK poručio Ćosiću: Ne možete sakriti niti ušutkati istinu o opsadi Sarajeva

Ovo je vrijeme istine o morbidnom “lovu” na žive ljude u Sarajevu koja je zaprepastila javnost. Ovo je vrijeme istine o strašnom, ljudskom umu do tada nepoznatom “lovu” bogatih i utjecajnih stranaca, koji su plaćali za ubijanje, sa srpskih položaja,

Opsada Sarajeva trajala je 1425 dana (Foto: Arhiv)

(Patria) - Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić postavio je skandaloznu tablu na kojoj stoji dobrodošlica u Istočno Sarajevo, "grad 157.000 Srba koji su morali napustiti Sarajevo”. Na ovo su reagirali iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.

"Poručujemo Ćosiću da je ovo vrijeme istine, pravde i institucionalizacije kulture sjećanja na zločin opsade Sarajeva, opsade koja je bila jedna od najdužih opsada u historiji modernog ratovanja i najduža opsada jednog glavnog grada ikada.

Ovo je vrijeme istine o morbidnom “lovu” na žive ljude u Sarajevu koja je zaprepastila javnost. Ovo je vrijeme istine o strašnom, ljudskom umu do tada nepoznatom “lovu” bogatih i utjecajnih stranaca, koji su plaćali za ubijanje, sa srpskih položaja, već dehumaniziranih ljudi u opkoljenom Sarajevu tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Bezuspješno pokušavate zaustaviti istinu o strašnom zločinu opsade Sarajeva. Ne može se ušutkati istina o zločinu u Sarajevu. IGK ne dopušta da se žeravica istine o patnji glavnog grada Bosne i Hercegovine ugasi. Niti da se krije bilo gdje. Već mora biti poznata u cijelome svijetu. Vaše laži ima da budu ušutkane. Mnogo je velikih laži spaljeno malim žeravicama istine. Ovo je vrijeme kada u ime bolje budućnosti Bosne i Hercegovine čuvamo istinu o zločinu opsade Sarajeva.

Opsada Sarajeva ostaje sumorni trenutak čovječanstva, ali i simbol otpora velikosrpskoj agresiji, genocidu, ubijanju i opstanku Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Istina o zločinu u opkoljenom Sarajevu je problem samo onima kojima smeta bolja budućnost države Bosne i Hercegovine sa istinskim pokajanjem, istinom i pravdom. Kriminalizacija istine i pravde je sastavni dio lobističke kampanje antibosanske koalicije koja snažno djeluje u Bosni i Hercegovini, ali i unutar internacionalne zajednice u kojoj i Ćosić učestvuje. Poruka Ćosiću. Pridružite se istini i pravdi o zločinu opsade Sarajeva u ime bolje budućnosti naše, trebalo bi biti i vaše države Bosne i Hercegovine", navode iz IGK-a.

#IGK #istina #opsadaSarajeva #provokacija #Sarajevo #BiH