Članak

DRUŠTVENE MREŽE

Duraković naružio Uka i Vladu KS: Od zakona prošlo 427 dana, nije formiran Ured za Srebrenicu niti ima projekata

Po Zakonu rok za formiranje Ureda bio je 60 dana.

Zašto Vlada KS čeka sa implementacijom

(Patria) - Iako je Skupština KS usvojila Zakon o posebnim programima KS za memorijalizaciju genocida, podršku povratku i razvoju Srebrenice, pomoći žrtvama i porodicama žrtava genocida nad Bošnjacima zaštićene zone Ujedinjenih nacija Srebrenica u aprilu 2022. godine, Vlada KS još uvijek nije imenovala direktora Ureda za Srebrenicu.

Po Zakonu taj rok je bio 60 dana.

Kritiku Vladi KS i premijeru Nihadu Uku javno je uputio Ćamil Duraković, nekadašnji načelnik Srebrenice i aktuelni potpredsjednik Rs-a.

Nakon što je Uk objavio da su raspisani programi za pomoć privrednicima u KS, Duraković je pitao kada će se realizirati obaveze prema Srebrenici shodno usvojenom zakonu.

Uk je odgovorio da je raspisan konkurs za direktora Ureda te da će sve aktivnosti ići preko Ureda kada se konstituiše. No ni tu mu Duraković nije ostao dužan.

„Zakon je donesen prije 427 dana, a obaveza uspostave Ureda po zakonu je 60 dana. Uz dužno poštovanje, redovni poziv za opštine u Istočnoj Bosni je postojao prije zakona i njegov osnov nije ovaj Zakon. To su odvojena sredstva“, naveo je Duraković.

Premijer KS samo je dodao da se slaže da je moralo ići brže.



#ĆamilDuraković #NihadUk #Srebrenica #VladaKS #Zakon #BiH