Članak

MICROSCOPIC HANDBAG

Minijaturna torbica manja od zrna soli prodata za 63.000 dolara

Dimenzije su joj samo 657 x 222 x 700 mikrona.

(Patria) - Minijaturna torbica dimenzija samo 657 x 222 x 700 mikrona prodata je za 63.000 dolara na internetskoj aukciji u srijedu.

Torbica se jedva vidi ljudskim okom, fluorescentne je žuto-zelene boje te je temeljena na dizajnu Louisa Vuittona, ali djelo je umjetničkog kolektiva iz New Yorka, a ne luksuznog brenda.

Kompanija MSCHF svoju kreaciju nazvala je "Microscopic Handbag", a toliko je minijaturna da može proći kroz ušicu igle i manja je od zrna soli, prenosi Jutarnji.hr.

Napravljena je tehnologijom dvofotonske polimerizacije koja se koristi za ispis 3D plastičnih dijelova koji su mirkoveličina. Uz torbicu prodavao se mikroskop s digitalnim zaslonom kako bi kupac mogao posmatrati torbicu.

Na promotivnoj fotografiji torbice vidi se dizajn s više detalja, ujedno i LV potpis. Minijaturna torbica je inspirisana svojom većom inačicom marke Louis Vuitton u "normalnoj" veličini koja se trenutno prodaje po cijenama između 3.100 i 4.300 dolara.



Aukcija se odvijala na internetskoj aukcijskoj kući Joopiter koju je osnovao američki muzičar, producent ploča i dizajner Pharrell Williams.

Iako je Williams trenutno kreativni direktor muške odjeće Louisa Vuittona, glavni kreativni direktor MSCHF-a Kevin Wiesner prethodno je rekao za New York Times da nije bilo zatraženo dopuštenje od Louisa Vuittona za korištenje logotipa ili dizajna.

- Pharrell voli velike šešire, pa smo mu napravili nevjerovatno malu torbu - rekao je.

MSCHF kompanija je osnovana 2016. godine i brojne naslovnice puni svojim neobičnim umjetničkim projektima, a profitiraju od potrošačkog kapitalizma.

Kompaniju je tužio Nike zbog "sotonskih cipela". Radilo se o seriji od 666 pari modificiranih Nike patika sa sotonističkim simbolima i kapljicama ljudske krvi. Spor je na kraju riješen izvansudskim putem.



Nedavno su njihove gumene čizme poznate kao "Velike crvene čizme" u crtanom stilu bile pravi hit među poznatima - nosile su ih zvijezde među kojima su Doja Cat, Iggy Azalea i Janelle Monae.

MSCHF uz akciju napisali su opis u kojem tvrde da je ljubav modne industrije prema malim torbama dovela do toga da one budu sve apstraktnije i do toga da budu samo marka, a da nemaju više svoju praktičnu ulogu.

"Prijašnje male kožne torbice i dalje su zahtijevale ruku da ih nosi - postale su nefunkcionalne i naporne za nošenje. Mikroskopska torbica je logični završetak te priče. Praktični predmet pretvoren je u nakit, a njegova primarna funkcija je nestala."

#magazin1 #torba #zanimljivosti