Članak

NAUKA

Pronađen komad papirusa koji je služio kao priznanica za porez na pivo i ulje

Komad papirusa, dimenzija 15 puta 25 centimetara, pronađen je na nekropoli u blizini današnjeg egipatskog grada Al-Hiba, a donjet je u Grac još 1904. godine.

Kodeks je najstariji oblik knjige

(Patria) - Nova otkrića stručnjaka sa Univerziteta u Gracu ukazuju da je proizvodnja prvih knjiga možda počela stotinama godina ranije nego što se mislilo.

Austrijska restauratorka Tereza ​​Zamit Lupi otkrila je tragove šivanja tokom rutinskog proučavanja egipatskog papirusa, saopštio je Univerzitet u Gracu. Fragment datira iz 3. vijeka prije nove ere. To znači da je metoda šivenja, nezaobilazna alatka svakog knjigovezačkog konzervatora-restauratora, 400 godina starija od najstarijih poznatih dokaza o uvezenim knjigama, koji datiraju od 150. do 250. godine nove ere i čuvaju se u bibliotekama u Londonu i Dablinu.

Komad papirusa, dimenzija 15 puta 25 centimetara, pronađen je na nekropoli u blizini današnjeg egipatskog grada Al-Hiba, a donjet je u Grac još 1904. godine.

Naučnici sa Univerziteta u Gracu tvrdili su da je dupli list iz sveske zapravo priznanica od poreza na pivo i ulje i napisana je na grčkom.

Korišten je kao dio omotača mumije.

Zamit Lupi je tokom restauratorskih radova primjetila parče konca, pregib na sredini fragmenta, zatim rupe za šavove i jasno definisane ivice teksta, što ukazuje da se radi o listu iz kodeksa, a ne o svitku.

Kodeks je najstariji oblik knjige – prvo diptih, zatim poliptih, dvije ili više voštanih ploča spojenih kožnim gajtanom na kome se pisalo. Kasnije je knjiga pisana na pergamentu ili papiru počela da se naziva kodeksom. Prvi kodeksi nastali su u 1. vijeku i bili su namjenjeni za školsku upotrebu i prepisivanje književnih dijela i služili su za računske svrhe.

"Kao konzervator, moram da kažem da je izvanredan osjećaj kada naiđete na ovakvo otkriće i znate da možete da doprinesete novim informacijama o istoriji nastanka knjiga“, rekao je austrijski stručnjak porijeklom sa Malte.

Na jesenj Univerzitet u Gracu planira da organizuje međunarodnu konferenciju na kojoj će predstaviti nova saznanja i o njima razgovarati sa kolegama iz cijelog svijeta.

#AlHiba #EgipatskiPapirus #Kodeks #KonzervatorRestaurator #MedjunarodnaKonferencija #Nekropola #NovaOtkrica #PrveKnjige #RestauratorskiRadovi #UniverzitetUGracu