Članak

VREMENSKE NEPRILIKE

Toplotni talas u Meksiku odnio najmanje 100 života

Skoro svi smrtni slučajevi pripisani su toplotnom udaru, sa nekoliko posljedica dehidracije.

Velike vrućine u Meksiku

(Patria) - Najmanje 100 ljudi umrlo je u protekle dvije sedmice u Meksiku od uzroka povezanih s vrućinom dok su se temperature u nekim dijelovima zemlje popele blizu 50 stepeni Celzijusa, saopštilo je u četvrtak ministarstvo zdravlja.

Toplotni talas koji je trajao tri sedmice ovog mjeseca je opteretio energetsku mrežu rekordnom potražnjom i primorao vlasti da obustave nastavu u nekim oblastima, javio je Reuters.

Preko dvije trećine smrtnih slučajeva bilo je u sedmici od 18. do 24. juna, a o tatak prethodne sedmice, navodi ministarstvo. U istom periodu prošle godine registrovan je samo jedan smrtni slučaj od toplote.

Skoro svi smrtni slučajevi pripisani su toplotnom udaru, sa nekoliko posljedica dehidracije.

Oko 64% smrtnih slučajeva dogodilo se u sjevernoj državi Nuevo Leon koja graniči s Teksasom. Većina ostalih nalazila se u susjednim Tamaulipasu i Veracruzu na obali Zaljeva.

Posljednjih dana temperature su pale jer je kišna sezona donijela prijeko potrebne padavine. Međutim, u nekim sjevernim gradovima i dalje su visoke temperature. U državi Sonora, u gradu Aconchi je u srijedu zabilježena temperatura od 49 stepeni Celzijusa.

#Meksiko #vrijeme #Svijet