Članak

RASTUĆA KRIZA

Neredi u Francuskoj treću noć zaredom zbog pucnjave policije

Četrdeset hiljada policajaca raspoređeno je širom Francuske

(Patria) - U Francuskoj su se nemiri proširili na veće gradove treću noć zaredom, dok se predsjednik Emmanuel Macron borio da obuzda rastuću krizu izazvanu policijskom pucnjavom na tinejdžera alžirskog i marokanskog porijekla tokom zaustavljanja saobraćaja.


Četrdeset hiljada policajaca raspoređeno je širom Francuske, skoro četiri puta više od broja mobilisanih u srijedu, ali bilo je malo znakova da će vladini pozivi na deeskalaciju nasilja ugušiti rasprostranjeni bijes, javlja Reuters.


U Nanterreu, radničkom gradu na zapadnom predgrađu Pariza u kojem je u utorak ubijen 17-godišnji Nahel M., demonstranti su palili automobile, zabarikadirali ulice i bacali projektile na policiju nakon mirnog bdjenja. Zapaljena je banka, a u centru Pariza provaljeno je u prodavnicu obuće Nike.

14 osoba je uhapšeno, a još 16 uhapšeno sa ukradenim predmetima nakon što su razbijeni izlozi duž trgovačke ulice Rue de Rivoli, saopštila je pariška policija.


Nacionalna policija saopštila je u četvrtak navečer da su se policajci suočili s novim incidentima u Marseilleu, Lyonu, Pauu, Toulouseu i Lilu, uključujući požare i vatromet. Incident je podstakao dugogodišnje pritužbe na policijsko nasilje i sistemski rasizam unutar agencija za provođenje zakona iz grupa za ljudska prava i unutar rasno mješovitih predgrađa s niskim prihodima oko velikih gradova u Francuskoj.

Lokalni tužilac je rekao da je policajac koji je u to uključen bio stavljen pod zvaničnu istragu zbog ubistva i da će biti zadržan u zatvoru u preventivnom pritvoru.

„Javni tužilac smatra da zakonski uslovi za upotrebu oružja nisu ispunjeni“, rekao je tužilac Pascal Prache.

Tinejdžer je upucan u utorak. Prvo se nije zaustavio nakon što je Mercedes AMG koji je vozio uočen u autobuskoj traci. Dvojica policajaca sustigla su automobil u saobraćajnoj gužvi. Kada je automobil pokušao da pobjegne, policajac je pucao iz neposredne blizine kroz prozor vozača. Nahel je umro od jednog hica u lijevu ruku i grudi, rekao je javni tužilac Nanterrea Pascal Prache.


Policajac je priznao da je ispalio smrtonosni hitac, rekao je tužilac, rekavši istražiteljima da je želio spriječiti automobilsku jurnjavu, strahujući da će on ili druga osoba biti povrijeđeni nakon što je tinejdžer navodno počinio nekoliko saobraćajnih prekršaja.


Advokat policajca, Laurent-Franck Lienard, rekao je da je njegov klijent tražio od porodice žrtve da mu oprosti. Rekao je da je policajac nanišanio prema nogu vozača, ali ga je udario, zbog čega je pucao prema svojim grudima.

„Morao je biti zaustavljen, ali očigledno (policajac) nije želio da ubije vozača“, rekao je Lienard na BFM TV-u, dodajući da je pritvor njegovog klijenta korišten da bi se pokušali smiriti izgrednici.


Nahel je policiji poznat po tome što se ranije nije pridržavao naredbi za zaustavljanje saobraćaja, rekao je Prache.

Macron je u srijedu rekao da je pucnjava neoprostiva. Sazivajući hitan sastanak, osudio je i nemire. Na maršu u Nanterreu u znak sjećanja na Nahela, učesnici su protestovali protiv onoga što su smatrali kulturom policijske nekažnjivosti i neuspjeha u reformi provođenja zakona u zemlji koja je iskusila talase nereda i protesta zbog ponašanja policije.


Nemiri su oživjeli uspomene na nerede iz 2005. godine koji su tri sedmice potresali Francusku i natjerali tadašnjeg predsjednika Jacquesa Chiraca da proglasi vanredno stanje. Taj talas nasilja izbio je u pariškom predgrađu Clichy-sous-Bois i proširio se širom zemlje nakon smrti dvoje mladih ljudi koji su bili pogođeni strujom u trafostanici dok su se skrivali od policije.


Dvojica policajaca oslobođena su optužbi na suđenju 10 godina kasnije.
Ubistvo od utorka bila je treća smrtonosna pucnjava tokom zaustavljanja saobraćaja u Francuskoj u 2023. godini, u odnosu na rekordnih 13 prošle godine, rekao je portparol nacionalne policije.

#FrancuskaMiri #LiluProtesti #LyonPozari #MacronKriza #MarseilleIncidenti #NanterreNemiri #ParisProtesti #PauuVatromet #PolicijaNasilje #ToulouseSukobi #Svijet