Članak

TEGELTIJA OTIŠAO

Dodik traži da se Amidžić što prije imenuje za ministra finansija i trezora

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH dostavila je Državnoj agenciji za istrage i zaštitu zahtjev za provjeru istinitosti informacija navedenih na obrascu.

Upražnjena pozicija od 15. juna

(Patria) - Iako je pozicija ministra finansija i trezora BiH upražnjena od 15. juna jer je Zoran Tegeltija imenovan za direktora UIO BiH, još nisu okončane procedure provjere novog kandidata za tu poziciju Srđana Amidžića (SNSD).

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH dostavila je Državnoj agenciji za istrage i zaštitu zahtjev za provjeru istinitosti informacija navedenih na obrascu.

Iako je rok za provjeru 30 dana, očekuje se da sve bude završeno ranije.

O očekivanjima da imenovanje novog ministra bude završeno što prije danas je govorio Milorad Dodik, predsjednik Rs-a koji je inicirao da NSRs u utorak izglasa Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH što je izazvalo krizu u funkcionisanju vlasti s obzirom da je izvršen napad na Ustavni sud BiH kao dejtonsku kategoriju.

Dodik će u petak održati sastanak sa koalicionim partnerima u Konjicu. Sastanku će prisustvovati SDP, NIP, Naša stranka, SNSD i HDZ BiH.

Predsjednik SNSD-a je najavio da postoje otvorena pitanja u koaliciji te da je spreman na razgovor. Pa je tako najavio i razgovor o Zakonu o Ustavnom sudu BiH, ali i novcu koji Rs ne može da naplati od 2012. godine.

Sjednica Predstavničkog doma PS BiH zakazana je za 5. juli ali do tada vjerovatno neće biti završena procedura provjere za Amidžića, ako uopšte i bude sjednice.

#BiH #koalicija #MiloradDodik #pozicija #VijećeMinistara #zahtjev