Članak

BD PRIPOJIO RS-U

NIP Brčko distrikta odgovorio Nešiću: Djelujete protiv Ustava BiH

Nešić je površini RS dodao i Brčko distrikt čija površina iznosi 493 kvadratna kilometra.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić objavio je na društvenim mrežama kartu RS, na kojoj je ovom entitetu “pripojio” Brčko distrikt. Nešić je u objavi naveo da je površina entiteta RS 25.053 kilometara kvadratnih, uz poruku: “Ni metar manje, ni metar više”.

Nešić je površini RS dodao i Brčko distrikt čija površina iznosi 493 kvadratna kilometra.

Iz Naroda i pravde Brčko reagirali su na Nešićevu objavu kojeg su nazvali secesionistom.

“Svojom reakcijom je nakon donošenja neustavnog Zakona o neprimjenjivanju presuda Ustavnog suda BiH na području RS od strane NSRS očigledno nastavio sa secesionističkim ponašanjem jer je svojom izjavom doveo u pitanje i konačnu Arbitražnu odluku za Brčko distrikt BiH, čime je nastavio podrivanje Ustava BiH jer je jedini amandman na Ustav BiH upravo jednoglasno usvojen vezan za Brčko distrikt, te javno crtanje karte na kojoj se teritorij distrikta BiH nalazi u RS, je jasna namjera ministra Nešića da djeluje protivustavno”, saopćeno je iz NiP-a Brčko distrikta.

Članovi ove stranke apeluju na viskog predstavnika Christiana Schmidta, supervizora Jonathana Mennutija i zamjenika visokog predstavnika, arbitra za Brčko distrikt BiH Clinta Williamsina da ovakva ponašanja sankcionišu i to u samom začetku.

“Očekujemo i reakciju Tužilaštva BiH jer je ovo očigledno smišljen akt o daljoj destabilizaciji BiH na najosjetljivijem područjima što je posebno neprihvatljivo od ministra čiji je osnovni zadatak sigurnost svih građana BiH”, navode iz NiP-a Brčko.

#Brčko #ChristianSchmidt #JohnatanMennuti #NenadNešić #BiH