Članak

INFORMACIJA O RADU

Tužilaštvo BiH u 2022. godini za visoku korupciju podiglo tri optužnice, pokrenuto 16 istraga od 255 predmeta

Tužioci su u 16 predmeta pokrenuli istrage protiv 29 lica dok je 28 predmeta riješeno na drugi način protiv 90 lica.

Kajganić se ne može pohvaliti rezultatima rada

(Patria) - Pred zastupnicima Predstavničkog doma PS BiH 5. jula naći će se i Informacija o radu Tužilaštva BiH za 2022. godinu.


U Izvještaju se navodi da je tokom 2022. godine bilo 255 predmeta protiv 712 lica za korupciju. Riješeno je 77 predmeta i to u 33 predmeta donesena naredba o nesprovođenju istrage u odnosu na 95 lica.

Tužioci su u 16 predmeta pokrenuli istrage protiv 29 lica dok je 28 predmeta riješeno na drugi način protiv 90 lica. Iz Tužilaštva BiH nisu precizirali šta znači riješeni predmeti na drugi način.

U radu tužiocima ostalo je 178 neriješenih predmeta.

Iz Tužilaštva BiH ističu da je za 50% rastao broj prijava za korupciju u odnosu na 2021. godinu dok nijedan izvještaj o visokoj korupciji nije zaprimljen od policijskih agencija.


Kada je riječ o koruptivnim krivičnim djelima ukupno je Tužilaštvo zaprimilo šest prijava od policijskih agencija kao i jednu prijavu UIO BiH.

Tužilaštvo BiH je za visoku korupciju podiglo tri optužnice protiv 12 lica u prošloj godini dok je za korupciju podignuto 13 optužnica protiv 25 lica.

Iz Tužilaštva BiH u zaključnim razmatranjima ističu kako im najveći izazov ostaje rad na predmetima organiziranog kriminala, korupcije, a posebno korupcije visokog nivoa.

#Istrage #Korupcija #KorupcijaVisokogNivoa #KoruptivnaDjela #NesprovođenjeIstrage #Optužnice #OrganiziraniKriminal #PredstavničkiDom #VisokaKorupcija #BiH