Članak

REAKCIJA IZ BERLINA

DPC: EU treba poduzeti sankcije protiv Dodika i onih koji su glasali za njegov zakon u NSRs

Usvajanje zakona u NSR-s najnoviji je izazov po ustavni poredak Bosne i Hercegovine.

(Patria) - Vijeće za demokratizaciju politike (DPC) sa sjedištem u Berlinu reagovalo je saopštenjem nakon što je u utorak Narodna skupština Rs-a usvojila Dodikov Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH na području tog entiteta.

U DPC-u smatraju da je ovaj potez najnoviji izazov koji po ustavni poredak Bosne i Hercegovine predstavlja Milorad Dodik, ali i dodatnu eskalaciju u odnosu na prethodne napade na institucije i pravosuđe Bosne i Hercegovine.

A postavka Ustavnog suda BiH je "originalni Dejton" - i tu je zakon jasan, naglašavaju iz DPC-a.

"Ni SAD, ni Evropska unija, ni Ujedinjeno Kraljevstvo niti OHR u svojim izjavama čak ni ne impliciraju poduzimanje akcije kao odgovor. A iz EU poručuju da se izazov može apsorbovati traženjem dogovora.

I upravo je zbog toga tu visoki predstavnik: Zakon Rs-a o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH treba biti poništen, uz posljedice koje će dalje uslijediti, uključujući finansijske i druge sankcije - kao i jačanje vojnog odvraćanja, počev od Brčkog.

Potpuni dosadašnji izostanak reakcije hrani strah i neizvjesnost, što je opasno. Uskoro bi moglo biti prekasno da se ispravi ovaj neuspjeh u odvraćanju.

Uvođenje sankcija Kosovu u vrijeme kada Dodik provodi najdirektnije akte secesije ne samo da rapidno narušava ugled Zapada u BiH i regionu, već i 'ugrožava mir u realnom vremenu'.

Sada je potrebno sveobuhvatno međunarodno uzvraćanje. EU bi trebala predložiti sankcije protiv Dodika i onih koji su glasali za ovaj zakon.

Najvjerovatnija reakcija iz najmanje jedne države članice (Mađarske), bit će blokiranje takvih mjera. Stoga, vodeće zemlje članice poput Njemačke trebale bi se pripremiti za okupljanje svih onih koji su spremni da nametnu koordinirane, bilateralne restriktivne mjere.

Ta ista koalicija trebala bi pokrenuti stvaranje snaga za odgovor EUFOR-a i NATO-a, u koordinaciji s drugim transatlantskim saveznicima", poručili su iz DPC-a.

#MiloradDodik #NSRs #BiH