Članak

O DODIKOVOM ZAKONU

State Department osudio secesionističke prijetnje iz Rs-a: SAD su snažno uz BiH

Ovaj zakon krši Ustav Bosne i Hercegovine i protivan je Daytonskom mirovnom sporazumu.

(Patria) - Narodna skupština Rs-a usvojila je ove sedmice zakon kojim se poništavaju nadležnosti Ustavnog suda BiH u tom entitetu.

Ovaj zakon krši Ustav Bosne i Hercegovine i protivan je Daytonskom mirovnom sporazumu, saopštio je američki State Department.

Kako se navodi u saopštenju, prkošenje Ustavnom sudu ugrožava ne samo vladavinu prava, već i stabilnost, sigurnost i prosperitet Bosne i Hercegovine.

"U kombinaciji s antidejtonskom retorikom nekih lidera Rs-a, zakon predstavlja opasnu eskalaciju secesionističkih prijetnji.

Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine.

Nastavit ćemo smatrati odgovornim za njihove postupke pojedince koji se bave aktivnostima koje su u suprotnosti s Daytonskim mirovnim sporazumom", poručili su iz State Departmenta.

#DejtonskiMirovniSporazum #NarodnaSkupstinaRs #Prosperitet #Sigurnost #SjedinjeneAmeričkeDržave #Stabilnost #StateDepartment #TeritorijalniIntegritet #VladavinaPrava #BiH