Članak

OHR SE OGLASIO NA ĆIRILICI, DA DODIK LAKŠE SHVATI

Odluke NSRs su nelegalne i krše Dejton, odbacite ih

Ove odluke su nelegalne. Za ovo je prije svih odgovoran Milorad Dodik.

(Patria) - Pokušaj Narodne skupštine Rs da ospori autoritet Ustavnog suda BiH predstavlja neprihvatljivo kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, ozbiljnu prijetnju vladavini prava u Republici srpskoj, te napad na ustavni poredak Bosne i Hercegovine, navodi se u reakciji Ureda visokog predstavnika u BiH, napisanoj na ćirilici, kako bi Milorad Dodik i NSRs valjda lakše pročitali i shvatili.

"Ove odluke su nelegalne. Za ovo je prije svih odgovoran Milorad Dodik. Republika srpska mora da poštuje svoje obaveze prema Dejtonskom mirovnom sporazumu - što znači potpuno poštivanje ustavnopravnog poretka Bosne i Hercegovine u skladu sa Aneksom 4", kažu iz OHR-a.

U objavi na Twitteru dodaje se: "Visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) nudi političku saradnju svim akterima u Republici srpskoj kako bi se NSRs pomoglo da ispuni svoje zakonske obaveze, uz uslov potpunog poštivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma".

"Prvi korak je odbacivanje bizarnog i avanturističkog podrivanja Dejtona i dejtonskih institucija od strane Milorada Dodika. Naš zajednički prioritet je prosperitetna budućnost za sve građane BiH, i da njihova volja bude ispoštovana u rezultatima slobodnih demokratskih izbora", zaključuju iz OHR-a.

#ChristianSchmidt #DejtonskiMirovniSporazum #MiloradDodik #NarodneSkupštineRs #NSRs #OHR #Republikasrpska #UstavniSud #VladavinaPrava #BiH