Članak

NEPROMIŠLJENA ODLUKA

Ambasada Ujedinjenog Kraljevstva: Nijedan entitet nema pravo preispitivati vrhovnu vlast i integritet Ustavnog suda BiH

Dejtonski mirovni sporazum i Ustav Bosne i Hercegovine jasno uspostavljaju primat Ustava i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

(Patria) - Ambasada Ujedinjenog Kraljevstva u BiH oglasila se saopštenjem nakon što je sinoć u Narodnoj skupštini Rs usvojen Prijedlog Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine na teritoriji tog entiteta.

"Na jučerašnjoj sjednici Narodne skupštine Rs podržana je nezakonita i nepromišljena odluka koja nema pravno uporište u Bosni i Hercegovini.

Dejtonski mirovni sporazum i Ustav Bosne i Hercegovine jasno uspostavljaju primat Ustava i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Vladajuća koalicija u Republici srpskoj ne može jednostrano iznova napisati fundamentalne osnove zemlje.


Niti jedan entitet nema pravo niti mogućnost da preispituje vrhovnu vlast i integritet Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Za funkcionalnu Bosnu i Hercegovinu potreban je angažman i doprinos svih grupa diljem zemlje. To je u srži Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Izabrani predstavnici Rs odabrali su da onemoguće građane u Rs da imaju svoj glas u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine.

To nije mudar potez i može biti od koristi samo onima koji igraju političke igre na račun ljudskih života", poručili su iz Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva u BiH.

#AmbasadaUjedinjenogKraljevstva #DejtonskiMirovniSporazum #JulianReillyUK #NarodnaSkupstinaRs #PrijedlogZakona #RepublikaSrpska #UstavniSud #VladajucaKoalicija #BiH